Fridas filmlista

Tänkte lista några bra filmer jag sett, både för att dela med mig av filmtips, men mest för att själv komma ihåg vilka som man vill köpa och sätta i filmhyllan för kalla eller regniga dagar.



Shutter Island (Martin Scorsese 2010)
En kvinna som begått mord har rymt från ett mentalsjukhus beläget på ön Shutter Island. Rymlingen antas gömma sig på ön, vilket gör att kriminalkommissarie Teddy Daniels skickas dit för att hitta henne.
Handlingen är spännande och vänder upp och ned på begreppen. Filmen baseras på Dennis Lehanes bästsäljare Patient 67.



The Usual suspects (Brian Singer 1995)
Fem kriminella män i New York arresteras av polisen för att delta i en vittneskonfrontation, men någonting stämmer inte riktigt, och männen undrar vad som egentligen är på gång. Efter att de har släppts slår de sig ihop för att hämnas, men finner snart att det är någon annan som kontrollerar allt som händer. Keyser Söze är kärnan i den här filmen. Se den!



Memento (Christopher Nolan 2007)
Leonard Shelby (Guy Pearce) har stora problem. Han är på jakt efter sin frus mördare. Han lider dessutom av anterograd amnesi, en märklig sorts minnesförlust som gör att han saknar förmågan att lagra nya minnen. Detta gör att han glömmer allt nytt inom tio minuter, exempelvis var han är, vart han ska och varför. Han använder istället sin egen kropp som anteckningsbok och en sak glömmer han absolut inte: att han vill ha hämnd.

Filmen är regisserad av Christopher Nolan och baserad på hans brors (Jonathan Nolan) novell Memento Mori. Det speciella med Memento är att scenerna kommer i omvänd ordning, så att man får se slutet på filmen först, sedan scenen som utspelas innan dess, och så vidare.



Deja Vu (Tony Scott 2006)
Federala agenten Doug Carlin kallas in för att säkra bevis efter en fruktansvärd explosion ombord på en New Orleans-färja. Istället blir han förd till ett topphemligt labb där det finns övervakningsutrustning med vars hjälp man kan se tillbaka i tiden. Men kan denna högteknologiska utrustning verkligen hjälpa Carlin att ändra det förflutna?


Vad du gör, missa inte trilogin med bl.a. Anthony Hopkins. Kan du bara se en, så se När lammen tystnar, den är kult och måste-ha-setts:
  • När lammen tystnar
  • Röd drake
  • Hannibal



Illusionisten (Neil Burger 2007)

Filmen utspelar sig under 1800-talets andra hälft i det kejserliga Österrike, där illusionsisten Eisenheim (Edward Norton) drar till sig folkets uppmärksamhet. Under sina ungdomsår har han träffat den unga grevinnan Sophie (Jessica Biel) och mellan dessa uppstår en förälskelse som dock är förbjuden pga ståndskillnaderna.

En dag många år senare, då Eisenheim uppträder i Wien och tar upp en ung dam på scenen, visar det sig att det är Sophie. Men deras kärlek är fortfarande omöjlig då Sophie ska gifta sig med Österrikes kronprins Leopold (Rufus Sewell).


Bristande bevis från 2007 med Anthony Hopkins i huvurollen rekommenderas av syrran, men jag har inte hunnit se den själv. På beskrivningen låter det som att jag måste kolla in den här.

Har du tips på andra riktigt bra och genomtänkta filmer så tas de tacksamt emot av en som gillar bra filmer - utan att vilja kämpa mig igenom en drös klart onödiga produktioner.

Kommentarer
Postat av: Kattis

Jag kan verkligen rekommendera SALT med Angelina Jolie. Såg den i förrgår!

2010-09-15 @ 12:56:21
URL: http://katticke.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0