Ikväll firar vi!

Ikväll ska vi korka upp och skåla för vårens ankomst och att Vina är F R I S K ! Veterinärbesöket idag utredde om hon har katarakt eller ej, och just nu hade hon inga problem med sina linser. Vi rekommenderades att lysa igen vid fyra och åtta-nio års ålder för att säkert kunna utesluta diagnosen. En sen avelsdebut efter andra lysning var att rekommendera, men det känns bara bra, då hinner vi ju meritera fram en dubbelchampion innan det blir dags! YES!



Doktor Mäntyranta hävdar att han förutsett förloppet sedan innan. Det skulle i så fall betyda att han fick rätt - igen. Men vem bryr sig om vad en ögonläkare på 160 cm har att säga? Det viktiga är ju att hundrackan är frisk.

Nu ska vi skåla halva natten, majbrasan är redan avklarad så det blir nog mest innemys då det är regn och ruskigt väder ute. Förhoppningsvis är det varmt och högtryck hos Furtenbacks.

Lev och må!

En gång är ingen gång, två är lika med noll

Varför denna kluriga rubriksättning? Jag skrev ett inlägg för några dagar sedan angående att falla för frestelser. Idag gjorde jag det igen. Föll för en frestelse alltså.

Jag har funderat ett tag på att skaffa en kattkompis till Maja, varit och kikat på kattungar och till och med tingat en kattunge från en kompis nya katt - OM det skulle bli några om flera månader. Insåg att det tar för lång tid, och eftersom att jag har dammsugit Blocket på alla kattannonser så visste jag att det fanns en riktig skönhet redo för nytt hem. Dessvärre väldigt dyr.

Ett förklarande mail senare var missen 90% billigare och tingad till Vistträsk. Mika hade inget att säga till om i det här fallet, så nu bor den här skönheten hos oss. Ett litet problem är att vi inte kommit på något lämpligt namn ännu, så förslag mottages tacksamt. Kissen är ett år och tjej.


Välkommen sötnos!


Majsan var inte så väldigt imponerad i början, men det gick bra ändå.

Snart klart!



Idag har jag fått ner alla femton knölarna av doftliljorna i jorden. Snart är det alltså färdigplanterat för den här våren. Från frö, lökar och knölar, vill säga. Har ju inte tänkt skippa planteringen av plantor heller!

Nu återstår väntan, väntan och väntan innan allt kommer igång på allvar. Längtar!
TACK Sara och Cillut som donerat krukor!

Räddningsinsats

Idag har jag knatat över på jobbet med en hel terabyte ledigt utrymme under armen. Operation bildräddning påbörjades för en stund sedan, och av den återstår ungefär 2 timmar och 45 minuter. Då har jag samlat mina dryga 11 000 bilder på ett säkert ställe. ÄNTLIGEN!

Känns konstigt att inte träffa alla arbetskamrater varje dag, men letar nytt jobb för fullt. Mika vill ju slippa ha mig som lyxhustru. Jag har ett jobb på gång, men det kräver lite tid innan det håller för heltid, och det vore bra att ha något mer att jobba med tills dess i alla fall.

Vet du någon som behöver anställa en flitig person med gott om kompetens? Jag klarar det mesta, och det jag inte kan är jag beredd att lära mig. Gör en räddningsinsats för mig. Tipsa om jobb, eller tipsa din arbetsplats om en kul medarbetare - jag.


Äventyrsdag

Ikväll är det första gången vi ska träffas från ALPHA-gruppen hemma hos varandra. Ikväll blir det hos Grönlund i Vidsel. Jag har hört talas om att han har ett pingisbord i sitt egna hus. Inte tråkigt. Hoppas att han har gott kaffe, men det går toppen med te också, annars är ju älven nära till hands med vatten ...

Jag har varit på äventyr med Marie idag. Det blev en sväng till Rosvik. Misstänker att hon kommer att blogga om händelsen senare idag. Hade möjligheten att visa henne mitt smultronställe som jag besöker flera gånger varje sommar. Marie har nämligen aldrig varit i Rosfors bruk! Vill verkligen rekommendera ett eller flera besök, helst sommartid då strövstigarna i ekoparken är som trevligast. Ta med picknick och trevligt sällskap så är dagen räddad!

Nu måste jag nog duscha om jag ska till Vidsel. Moi moi!

Det är nu det börjar ...

Sakta men säkert börjar lökarna kika upp i solljuset. Igår hittade jag årets första snödroppe. Naturligtvis i Linas del av rabatten på framsidan. Gissa vem som var kaxig och tyckte att hennes sida var finare än min? Just nu håller jag dock med.


Snödroppe Galanthus nivalis

Tråkiga nyheter


Tuva, Vinas syster


På utställningen i Kalix träffade jag och Vina hennes syster Tuva. Idag fick jag ett mail där Tuvas ägare berättade att Tuva lider av total katarakt. Det innebär att hon är helt blind på ena ögat och bara ser skuggor med det andra. Katarakt är ärftligt och tydligen har en av bröderna ur samma kull också samma åkomma.

Skulle Vina lida av katarakt innebär det att det är totalt uteslutet med eventuella valpar, att utställningarna är klara, men framför allt att jakten kanske inte kommer att fungera. Jag blev väldigt nedstämd och bokade genast tid hos veterinären för ögonlysning. På fredag faller domen. Jag önskar och hoppas att Vina är helt befriad från katarakt men vågar inte tro att det är så.

Håll tummarna med mig.

Örnen har landat

För den som tror att de känner mig så kommer här ett inlägg som ni väntat på ett längre tag. Sara - NU märks det att Mika varit borta!



Mika kommer äntligen hem idag. Som tur är har jag förströelse så det ska räcka hela dagen: nyss vaknat - sovmorgon - Lina kommer efter skolan och hälsar på, och så ska jag på möte senare i eftermiddag. Det borde ju räcka. Misstänker att någon förväntar sig stora famnen när han kommer hem efter att ha bott i Boden en hel vecka. Tål att tänkas på.


Likt ormen i paradiset lurar han mig att man inte behöver vara gift innan man förenas ...

Duktigt, duktigt!

Oj så hurtig jag kände mig idag. Jag blev bjuden på middag hos mamma, men hade tråkigt innan. Vad göra? Jag tog Vina i kopplet och trampade iväg på trotjänaren jag fick av min vän Mia förra våren. TACK ännu en gång. Den är guld värd, den cykeln!

Vi färdades förbi Edet och runt Muskussjön. Turen tog ungefär en timme i blandat trav/galopptempo. Mestadels trav. Det betyder låååångsamt för cyklisten, men bra träning för Vina. Jag hade hoppats på björnspår men hittade inga, trots att det bitvis fanns gott om perfekt lera att finna spårstämplar i. Det blev rätt svettigt, och huvudet blev trött då det blåste rätt ordentligt mellan varven.



Ingen nalle fanns längs vägen.

Många tycker att det är idioti att börja hetsträna sina jakthundar under sommaren, och jag håller med. Man borde ju hålla hunden (och sig själv) i form hela året. För min del har det tyvärr inte fungerat. Nu när jag är arbetslös och ska ställa ut monstret så är det ju perfekt läge att påbörja träningen. Och skulle det bli injagning med matte istället för husse i höst så är både Vina och jag väl förberedda.

Lina ringde ikväll och ville hälsa på imorgon. Härliga unge. Blir kul, ska bjuda hemlagad saft och kanske någon blåbärsmuffins.

Färglära

Har funderat ett bra tag på om det kan vara så att man ser olika färger? Att jag till exempel har lärt mig att blå heter blå, och har en viss färg i mina ögon. Samma upplevda färg kanske ser röd ut för någon annan, men det fungerar för att vi sedan vi var små har lärt oss vad våra föräldrar kallar just den färgen?


Ännu en måndag

Den här morgonen började med att Lovisa ringde och väckte mig så att jag skulle vara beredd när Alva anlände. Jag hade lovat vara barnvakt ett tag på förmiddagen medan syrran kollar vilka uppgifter hon ska sköta när hon hoppar in och jobbar som vikarie på dagiset mittemot. Alva är den roligaste ungen, och hon blev milt uttryckt förvånad när hon såg att jag i fönstret i rummet hade blommor i mjölkpaketen! Hon var så lugn och snäll, läste böcker och städade åt mig. Sedan drack hon kaffe medan hon kollade sina sms.



Nu har hon åkte hem med sin trötta mamma för att vila middag, så jag är ensam hemma. Att vara ensam är ju rätt skönt ibland, men just nu kändes det mindre kul. Mika kom hem igår efter sin övning och jag hade sett fram emot ännu en kväll i hans sällskap. Då visar det sig att han ska jobba över ikväll, OCH börja före tuppen imorgon bitti. Suck. Det betyder alltså att han övernattar i Boden. Blä. Tur att han är hemma i slutet av veckan i alla fall.

Funderar på att gå ut i skogen med Vina, kanske mamma följer med tillsammans med Harley? Man vet inte. Jag har uppdaterat Vinas sida med nya foton, så den som vill kan gå in och kika i hennes junioralbum. Det är härligt med vår.

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

Jag åkte till IKEA med en kompis för ett par dagar sedan. Då passade jag på att skaffa de gröna tidskriftssamlare jag suktat efter. Förutom dessa praktiska detaljer hittade jag även en sådan som visar vilka de senaste numren av tidningarna är, och så en skön lampa till hallen. Nu slipper Kattmaja riva ner den lilla bordslampan som stått i hallen tidigare. Oj vad jag är omtänksam!


Räddaren i nöden!

För den som undar vad som hände med mina foton när datorn kraschade så hann jag faktiskt rädda över dem till servern på jobbet två dagar innan datan stämplade ut. Tyvärr kan de inte bo kvar på jobbet när jag bor hemma, så jag har varit i stor nöd. Hittade då detta prisvärda alternativ på Elgiganten:



1TB extern hårddisk a.k.a. HERO - räddaren i nöden!

Damen på täppan

Herreman på täppan har vi väl alla lekt som små? Här hemma har det varit Maja tills Vina kom in i familjen. Maja hävdar nog att hon fortfarande är den som bestämmer, och det kan hon gärna få tro, menar Vina.



Kattmaja myser av att ha ensamrätt till både fönsterbrädor och klädtravar i garderoberna. Där får hon egentligen inte vara, men som drottning är det hon som sätter lagar och regler. Synd att vi inte är riktigt överens om att det är hennes tron ...

Maja trivs nog rätt bra med att vara den enda katten i hushållet, kryper upp bakom knäna när man ligger i soffan och ser TV. Trots det blev jag ruskigt sugen på ännu en kissemiss häromdagen. Kattungar är besvärliga, men riiiiktigt söta! Tyvärr tar det länge innan de är vuxna och man ser vad de har bakom pannbenet. Tror vi nöjer oss med en ensam drottning något år till.

Första klass

Idag har mina Spikklubbor Datura stramonium fått börja första klass. Förskoleklassens gemensamma tillväxtplats har bytts ut och nu står de små plantorna upp till halsen i ny och välgödslad jord. De hade börjat få karaktärsblad så då tyckte jag att det var dags att ge dem nya möjligheter att utvecklas.

Hemklassrummet F1



Nya klassrummet känns bra tror jag, söderläge och härligt värmande vårsol.



Gladiolerna fick börja förskoleklassen idag de med. Hittade två lämpliga kärl; soptunnor från IKEA á 19 kr. Inte dumt alls. Blir en häftigt modern grej till sommaren med de strikta linjerna och fylliga blommorna.



Avslutar med ett par foton från sovrummet, kylskåpet eller växthuset, beroende på vem du frågar. Norrfönster med avstängt element under.



Ute tinar det, men snön fick gärna vara helt väck om du frågar mig. Just nu ser det ut så här:



Någon form av lök och minipenséer verkar ha bråttom ur jorden. Snön ligger kvar i rabatten och ändå vill de upp i solen. Det här är det häftigaste med blommorna.




Ännu en dag till handlingarna

Idag har jag och mamma tagit med oss ungdomarna ut i skogen. Soligt väder och skare som bär - till och med min  tyngd - var vad som hittades på "vedbacken". Vina och Harley busade för fullt och Vina njöt av att kunna springa ifrån lillkillen närhelst hon ville. Gissa om det är kul att se på? Efter en stund började hundarna kolla på annat än varandra, så då blev det vila för Harley och fritt för Vina. Hon gillar att spåra runt i skogen. Jag och mamma drack medhavt kaffe och surrade på om allt och inget. Idag har livet helt enkelt varit extra bra.




Någon var trött senare på dagen ...


Varför inte hålla efter?

Efter att jag städat har jag ju drabbats av skaparlust. I jakten på den perfekta bilden att ha som förlaga till målandet, genomsöktes varje låda med gamla tidningar. JISSES vad många det blir! Hittade några årgångar Svensk Jakt, ett antal nummer av tidningen Sköna hem, en drös Officerstidningar och en hel del olika varianter av alla olika trädgårdstidningar - både lösa nummer och hela årgångar. Vore på sin plats med lite förvaringshjälp här.

Än så länge ligger tidningar strösslade över hela vardagsrummet i väntan på att sorteras i kronologisk ordning, titel för titel. Jag har faktiskt en ordningssam ådra, även om den inte kommer till tals särskilt ofta. Jag är bra på att kasta saker också, särskilt när jag städar. Det borde fler göra.

Kassett tidskriftsamlare i grönt - Ja tack!


Jag ska se vad jag kan göra åt mitt förvaringsbehov. Vore ju dumt att inte bejaka det nu när det pockar på uppmärksamhet. Vore fint med en duk på köksbordet också, men har inte hittat någon som kan tänkas passa. Än. Ska hålla utkik och fundera lite mer så kanske det dyker upp. Man vet ju aldrig.

Irriterande

Nu när det äntligen sprätter i fingrarna av längtan att måla, då hittar jag inte Bilden! Än så länge är jag för osäker för att måla helt på fri hand, så ett foto som förlaga känns bra. Om jag haft ett. Typiskt.

Som tur är har jag i alla fall hunnit måla en tavla under ilet. Minns inte att det var så enkelt och kul att måla i akryl? Jag fick nästan blodad tand!


The shit

Tradera bär på oräkneliga fynd som väntar på att hittas. Idag när jag kikade runt lite, hittade jag en babyplanta av en ytterst lustig sort. Eller vad tycker du?


Peter Peppers, även kallad Penispeppar ...

En dag kvar

Imorgon åker bönan till papi. Blir tomt här hemma utan både henne och Mika. Tur att Mika kommer på söndag. Vi har cyklat lite idag, jag och Vina. Hon älskar att följa med och gråter om man lämnar gården på cykel utan henne. När Lina kom hem från skolan började vi rensa i hennes rum. Det tog några timmar och sedan var vi så trötta att vi ville sova.

Delar en bild av något sött.


Sov gott!

På tal om beroende ...

Som alla redan räknat ut är jag en beroende person. Trädgård är ytterligare en last på mitt livs börda. Som tur är får man muskler att arbeta i trädgården, så bördan blir inte tung att bära.

Något jag skulle ha nytta av är tomma mjölkkartonger (perfekta för förodling av lökar) och tomma toarullar. Mjölkkartongerna är perfekta för förodling av lökar då de medger ett odlingsdjup på 10-15 cm utan problem, och toarullarna ger perfekta pluggplantor av diverse slingrande växter.



Tyvärr ser det fult ut att ha alla dessa B-varianter på odlingskärl uppradade i fönstret, men vem bryr sig? Det viktiga är ju att det blir vackert till sommaren!


Internetberoende?

Denna morgon väcktes frågan. Kan jag kalla mig internetberoende? Jag misstänker att starkt JA, samtidigt som jag funderar på varför det är så fult att vara beroende av något? Vissa saker är vi ju alla beroende av, till exempel kärlek, närhet och sociala kontakter. Utan att det räknas som fult. Visst är det värre att vara missbrukare av ett eller annat, men beroende är också ett negativt starkt värdeladdat ord.

Internet för mig är länken utanför husets väggar. Jag ser sällan TV, så nyheterna är knappast prio ett. Dagstidning saknas i vårt hushåll och radio är väl mest utfyllnad när jag kör bil, men då älskar jag Ekot. Således är datorn en smidig länk till nyheter för mig, både nära och mer fjärran.

Dessutom är internet ett fantastiskt socialt redskap som om det används i normal mängd är toppen för att upprätthålla kontakten med vänner man sällan besöker. Med Facebook är den biten ännu enklare.

När jag läser igenom vad jag nyss skrivit ser jag rättfärdigande. Ursäkter att använda internet.
Okej, jag erkänner. JAG ÄR BEROENDE.


Vårstädning

Kalla det vad du vill, nu har jag i alla fall ordnat en ny kategori: Vardagspoesi. Jag har också städat lite och sorterat gamla inlägg in i befintliga kategorier. Främst är det Hund- och trädgårdsrelaterade grejor som fyller mina dagar verkar det som. Uppsök gärna kategorierna och MINNS sommaren!

Nu ska jag sova, för mina ord kommer baklänges.

Natten är god



Innan något alls fanns, fanns mörkret. Det rådde evig natt och inte ens ondska fanns. Det måste betyda att mörkret är av godo. Eller? När kom ondskan till egentligen? Blev den fallna ängeln fallen innan, under, eller efter skapelsen av övriga världen och dess innevånare? Tål att tänkas på. En annan sak man kan fundera över, är om någon kan veta att det är mörkt om man aldrig vetat av ljuset? Ett enda litet ljus tränger bort en hel del mörker.

Det känns i alla fall skönt att gå till sängs varje kväll, sluta ögonen till en tätare mörkhet, släppa funderingarna och bara falla i sömn. Den känslan är underbar när man är trött, och det bästa av allt är att man förhoppningsvis vaknar pigg och utvilad morgonen därpå.

I eftermiddag har jag och bönan varit i Luleå och raggat lite. Vi hade några ärenden att uträtta och sedlar att bränna, så det blev några timmar innan vi äntligen kom hem. Berättar mer om det imorgon.

Låt nattens vila komma
Andas tungt och djupt
I ro, till vila somna
Drömmens värld är mjuk

Vanligaste sexställningen inom äktenskapet

Doggy style
Mannen dreglar, tigger och ber.
Kvinnan rullar runt och spelar död.



Arla morgon

Min sexiga militär väckte mig i morse med en puss på kinden. Inte tråkigt. Desto tråkigare då att det var den sista morgonpussen den här veckan. Mika ska nämligen på övning och kommer inte hem förrän söndag kväll. Typiskt. Han borde ju vara hemma och ta hand om mig på kvällarna. Nu får Lina mysa med mig istället.

Idag ska vi iväg och granska en nymålad cykel, några äggande hönor och en stycken infertil hund. Rätt gissat, vi ska till Martin, Marie och Arvid på Edet. Vi drar oss iväg när Lina slutat skolan, efter lunchen då alltså. Blir spännande att se om Vina följer med hur Iver reagerar på en tik i höglöpen. Om han reagerar? Men det borde han, han har ju gillat henne förr.

Undrar vad jag ska styra in dagen på när Lina är i skolan? Kanske blir det lite pyssel? Ska kolla om vi skulle scrappa imorgon, vi hade ju pratat om det tidigare. Nu dags att ta itu med dagen.

Dags att börja

Idag cyklade jag och Lina till morsan. Cyklade  l å n g s a m t   till morsan. Lina först så att hon fick välja hastighet, sedan jag och Vina. Det gick bra på vägen dit, men på vägen hem ville Lina ha skjuts. Tur att moster Emma förstår att även 20 meter är värt att lasta cykel och unge för.

Nu natt.

Inled mig inte i frestelse ...

... För jag kan gå själv! Senast idag föll jag för frestelsen, detta genom att beställa hem perenna plantor. Jag har till och med LÄNGTAT efter nyhetsbrevet med inbjudan till den årliga försäljningen! Hur ofta längtar man efter robotsända e-postmeddelanden egentligen?

Jag har beordrat hem följande sorter, de flesta kommer att bo på baksidan av huset, nu när altanen är klar och ombonad med mullrik jord.



Jättevallmo ' Perrys White'
Blodnäva 'Album'
Hosta 'Elegans'
Hosta 'Patriot'
Luktpion 'Charles White'
Löjtnantshjärta 'Alba'
Skugglilja 'Purple Beauty'



Oj vad jag längtar tills snön är borta och vårlökarna börjar blomma! Har idag hittat ett perfekt hörn att plantera snödroppar i till hösten, då kommer de nog att blomma så här års.

Förutom min förkärlek för perenner har jag även syndat när jag besökte apoteket. Jag tog "genvägen" förbi Konsum. Precis som jag hoppats hade de fått hem en ny sändning blommor, så jag plockade ihop två vita tusenskönor och en tiopack blålila penséer. Vilken tur att Mika inte suckar åt mig just nu. Jag behöver ju blommorna. Troligen mer än de behöver mig dessutom.

Planterade ut hela rasket när jag kom hem, men ångrade mig sedan när jag insåg att vi väntar minusgrader framöver. Några penséer får göra "eldprovet" - eller "frostprovet" kanske är ett bättre namn - och stå kvar ute dygnet runt. Krukan med de sötaste små blommorna fick faktiskt komma in ikväll. De ska ut så snart solen värmer fram plusgraderna på framsidan.

I övrigt ber jag om ursäkt för den ytterst värdelösa bildkvaliteten. Det är en mobilbild som egentligen inte alls håller för blomsterfotografering. Min kamera har åkt på semester till Namibia. Jag hoppas på att det kommer bilder från semesterresan så man får se vad den har sett.

Lev och må!

Halsont deluxe

Efter en efterlysning av huskurer på facebook fick jag en del tips. Ska prova och så får ni veta vad som funkar när halsen mest känns som ett öppet sår. Största problemet just nu är nämligen inte att jag har halsen full av slem, då vet jag definitivt vad som hade hjälpt. Problemet är att jag aldrig i mitt blott 27-åriga liv har haft så här ont i halsen tidigare. Dags att testa nya saker med andra ord.

Saker jag ska testa, i denna ordning (tror det är bäst att spara spriten till sist):
  • Hett vatten, ingefära i skivor, honung, citronskivor, grymt gott och mycket bra för halsen.
  • Avkok på kanelstång: koka 1 liter vatten med 2 stänger i ca 1 timme. Låt svalna, sila och drick. Det hjälper.
  • Ljumma upp lite whisky, samt en tesked honung. Smakar fan,men rensar pipen!
  • Tag 70cl ren vodka, blanda i en sockerbit å låt den lösas i cirka två minuter, drick därefter upp i raskt tempo å du glömmer ditt halsont!!
Det jag redan provat:
  • Bafucin - bedövande - hjälpte icket
  • Strepsils - bakteriedödande - hjälpte icket
  • Honungsvatten - mildrande - hjälpte icket
  • gurgla saltvatten - bakteriedödade? - hjälpte icket
  • Sluta svälja - vila för halsen? - hjälpte icket, plus att kudden blev så blöt ...
  • Andas med öppen mun så att dreglet uteblir och munnen torkar = inget behov att svälja - hjälpte icket
  • Kall mjölk - svalka för den brinnande halsen - lindrade en kort stund, sedan inte mer
  • Vatten - hjälpte icket
  • Ibumetin - hjälper men inte helt
  • Panodil - hjälper lite grann, men inte så mycket.
  • ZYX, bakteriedödande och bedövande - hjälpte icket men var goda

Vårstäd

Jag längtar efter att få slippa den här halsonda sjukan jag dras med. Förlåt för gnället, men det är inte min favoritsysselsättning att slappa, vila, sova och dra mig, även om det är skönt i mindre doser. Jag vill ju VÅRSTÄDA!!! Jag vill sopa asfalten på uppfarten ren från den lilla sand som är kvar, skura bron och plantera penséer och tusenskönor. Låta entrén se inbjudande ut, nu när värmen äntligen är här och stavas V Å R.

Vem kan motstå den ljuva Bellis Perennis? Ihop med penséer i rosa nyanser blir det fantastiskt. Älska våren!


Vina och Mika har sett 007 ikväll. Jag slappade mest i soffan och tvingade i mig några flarn lättsaltade chips. Vina ville också smaka, och när hon sedan blev törstig bad hon om en mugg svartvinbärssaft. Klart bästvovven ska få, menade jag och delade med mig från min mugg. Hoppas bara att hon inte får halsfluss.

Vina är en kul hund. När hon var liten tjuvdrack hon kaffe i parti och minut, tills hon avslöjades och kopparna lyftes ovan valphöjd. I veckan hade hon dock åter hunnit få fatt i Mikas kaffe och njutit av det en stund. En annan festlig sak är att hon älskar att bada bastu. Så kan det vara att bo med en halvfinsk familj. Vi vågar inte tänka på hur det skulle gå om hon lämnades med en ölsejdel och pitesnax i närheten ...

Nu ska jag klura ut ett sätt att få Mika att köpa hem tusenskönor och pansys åt mig ...

Vad är det för en dag?

Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag, för Lina har kalas idag. Hurra, hurra, hurra!

Partajets förberedelser:


Finally!

Idag har Mika äntligen fått sålt sin skoter. Den har legat på annons ett bra tag, och idag kom en kille från Gällivare och köpte den. Skönt. Då slipper Mikaman vara på jour för eventuell försäljning. Inte för att det drabbar mig i så stor utsträckning, men nu har han ju mindre att hålla i tanken.


Mika på sista bilden med sin skoter.

Jag vaknade i morse med svullna halsmandlar och en blöt dregelfläck på kudden. Jag hade tydligen inte lyckats förmå mig att svälja under sömnen ... Sjukling eller inte, jag följde Mika till Kåbban, sov fyra timmar i soffan och sedan åkte vi hem igen. Tråkigt? Jo kanske, men nödvändigt.


Fyra timmars eftermiddagsvila i Kåbdalis ...


Lina hade med sin kompis Malin, och de spelade tydligen TV-spel hela tiden. Ett rätt gulligt dinosauriespel, och Lina lärde sig snabbt, trots att hon inte varit intresserad tidigare.


Malin och Lina framför TV-spelet


Vina återfann sitt gigantiska ben i hundburen och var nöjd. Dessutom kanske hon gillar att ha annan utsikt än den vanliga Vistträskvyn.



Vitaminer, Ibumetin och vila så hoppas jag komma igång snart igen.
Nu dags för det sistnämnda.

Svalt sovrum

Många menar att det är bra att sova i sval luft. Det gör jag varje kväll, alldeles frivilligt. Mika är inte riktigt lika nöjd med en nattemperatur på blott 15-18 grader (beroende på utetemperatur). Att jag har vädringsluckan ständigt öppen beror egentligen inte på att jag vill sova svalt, mest är det för att mina fröplantor ska bli knubbiga och fina.


Blåsalvia Salvia patens som frösådd och en bild från Flickr på ett blommande exemplar.

Snabbkurs i frösådd, del ett
Låt plantorna stå så svalt som möjligt, är värmen hög och ljuset svagt blir plantorna rangliga.
LJUS är prio ett! Har du inte möjlighet att ställa plantorna i ett fönster måste de nästan ha extrabelysning för att komma igång på ett bra sätt.

Mina småplantor ser en aning långa ut, men de står i sovrummet, som är svalast i huset. Dessutom är elementet avstängt, så ingen värme kommer upp underifrån. I köket står bara sex små krukor med nysådda frön, som dessutom vill ha både värme och ljus för att gro. Blir spännande att se om jag lyckas komma igång med dem på ett bättre sätt än i fjol. Då hade jag för bråttom ut, så frosten tog dem.
Årets sommarblommor ser ut att gå i blått och vitt, än så länge i alla fall.


Blåklint Centaurea Cyranus L. 'Blue boy' som frösådd och så en löftesrik bild om vad som komma skall ...

Annat jag har sått är Prins Gustafs öga, en låg utfyllnad som passar bra under Månvindorna som klättrar 2,5 meter upp i luften, bara de får ordentligt stöd. Pionvallmo och jättevallmo ska också sås innan jag är klar, men det får vänta ett tag till.


Prins Gustafs Öga Nemophila menziesii


Månvinda Ipomoea Alba


Pionvallmo, vit Papaver Somniferum


Jättevallmo Papaver Somniferum 'Drama Queen'


Spikklubba Datura Stramonium

Spikklubban är också en självklar sommargäst, fröna samlade jag från fjolårets plantor. Den är enkel att lyckas med, stor kruka och rejält med gödsel så växer den så det knakar. Den vill ha strålande sol också, så framsidan med sitt söderläge är ett bra val för mig.

VÅREN ÄR IGÅNG!
YES!

Sju och ett halvt år sedan

Tänk så snabbt tiden går. För sju år sedan, BARA sju år sedan, hade jag ingen aning om hur fantastisk den lilla person skulle bli, som skulle göra entré i mitt liv. Vi visste inte att det var en tjej, vilket humör hon skulle ha, eller om hon ens var frisk. Idag är jag så otroligt nöjd med lilla smulan. Kan man vara annat när det gäller det bästa man har?



Förväntan. Oro för vad som kommer att ske. Hopp om att allt ska bli bra. Allt blev perfekt. Lina blev perfekt. VÄRLDENS bästa unge fyllde sju år igår. Många är det som gratulerar och hälsar på för att fira dagen D, men som mamma känns det lite extra i hjärtat.

Slut smör nu, må gott i vårsolen!

Full dag

Idag har mammi och lillsyrran varit förbi på tacofest. Vi firade att vårt ansökta kennelnamn äntligen publicerats i Hundsport. Har du tidningen så är det på sidan 121, längst upp till vänster. Vi skålade i ett glas vitt och funderade lite på lämpligt kulltema på Biigas valpar. Svårt det där; finskt, samiskt eller svenskt - eller bara bokstäver? Lite kreativitet är ju aldrig fel.

Mika har anmält Vina till utställningen i Sjulnäs i mitten av maj. Håller tummarna att hon krallat på sig lite innan dess. Blir spännande att träffa allt hundfolk där.

Lina och jag har även gjort i ordning hennes inbjudningar till kalaset hon ska ha på lördag. När Lina skulle gå och dela ut dessa inbjudningar till sina vänner råkade hon gå en aningen för snöig väg ... Hon kom hem utan ena skon, med gråten i halsen, och krävde att jag skulle följa med och hjälpa till att få upp den. Faktsikt ganska festligt med en sjuårings heta humör. Hon kunde knappt heller hålla sig för skratt mellan varven.

Misstänker att jag inte såg snyggast ut i byn när jag traskade iväg med kjol och strumpbyxor till de grova kängorna. Lina var lika tjusig med en av Mikas skor på högra foten och sin egna ensamma känga på den andra. TUR att jag valde kängor, snön nådde mig upp till ljumsken ungefär! Efter lite slit fick jag loss skon, följde Lina den rätta vägen (på sommaren kan man ju gena utan problem, det är svårare med detta snödjup) och så fick hon knata vidare med de andra inbjudningarna. Mission accomplished!




Nu blir det måndagsmys!

Heja Vina!

Idag har vi deltagit i Vinas andra utställning. Resultatet blev över förväntan:

Typ och helhetsintryck: Mycket god. Storlek: 43 cm. Mentalitet: UA.

Detaljbeskrivning: Fina proportioner. Tillräcklig skalle, välburna, lite stora öron. Bra öron, nos och bett. Borde ha lite kraftigare underkäke och bättre nospigment. Fin hals, bra rygg och svans. Lämplig bröstkorg. Rör sig med riktigt bra steg. Vältecknad, bra päls. Utmärkt temperament.

Juniorklass
Kvalitetsbedömning: 1 pris
Konkurrensbedömning: 2 pris

Vina kom alltså tvåa av fem deltagande juniortikar, med väldigt fin kritik. Gissa om vi blev nöjda?! Mika börjar snart tycka att det är idé att fortsätta utställningskarriären, och jag är nog inte den som är den ...


Två sexiga brudar på promenad?

Läs mer och se nya foton på Vinas hemsida:
http://vina.vargmyran.se

Mellanlandning

Nu har vi landat i Storuman. Hotellet har trådlöst internet, vilket är toppen! Vina har hunnit grisa ner sig rätt ordentligt, det är slask och sand här också. Hon fick tvätta fötterna och magen innan vi kopplade av ordentligt. Nu ligger hon och gnager på ett ben som hon hade med sig. Visar en bild som jag knyckt från hotellets hemsida, klicka på bilden så kommer du till deras sida. Vårt rum är ett familjerum med dubbelsäng och en bäddsoffa till gumsan. Lina alltså. Vina får sova i sin bilbur.



Lina har varit hur sprallig som helst, det är tydligen spännande att sova på hotell. Hon följde med när vi sov på hotell i Finland, men det var ju förra sommaren, så det var ju ett tag sedan. Nu surrar hon oavbrutet och ser TV. Barnprogrammen visas ju här också.

Nu ska vi mysa vidare. Moi!

Uppladdning

Imorgon ska vi iväg igen. Då blir det SSF riksutställning i Storuman. Vina var lite lortig efter att ha varit ute i vårslasket, så det blev en dusch för henne. Hon har blivit riktigt duktig på att duscha, står fint och hon försökte bara hoppa ut ur badkaret en gång. Vina väntade till och med med att ruska på sig tills hon fick tillåtelse!

Nu får ni hålla tummarna att det blir minst en tvåa, helst en etta såklart. Egentligen är det kanske höga förhoppningar, men man ska ju delta för att bli bättre, eller hur? Mest spännande blir det att träffa alla andra nobsar på utställningen. Det är den största rasklubbsutställningen som hålls varje år, så då räknar jag med att det blir många deltagare.


En inte alltför nöjd hund i badkaret ...


Tur det finns stora handdukar!

Tiden går så sakta ibland ...

Mammas trädgård är ett projekt för sig. Jag hoppas att tiden går snabbt fram tills det blommar. Här har jag fantiserat ihop lite hur det kan bli. Förhoppningsvis blir mamma gammal, trött och grå, så jag får huset istället. Eller trädgården. Förlåt mamma, men det blir så fint.

Hösten 2009


Försommar 2011?


Hösten 2009


Försommar 2013?


Grattis Vina!



Idag fyller vår hundvalp unghund. Ett år på dagen.

Efter moln kommer solsken

Här kommer solen fram igen. Det har varit en skön påsk, men den där Frida sov bort en hel dag av molnfri sol. Mulet grådassigt väder har följt mig så typiskt de dagar jag har haft möjlighet att vara ute. Gårdagen bjöd på många trevliga besök hos släkt och vänner. Om nu Mia kan räknas som vän, hon är ju egentligen mer av en familjemedlem. Inklusive hennes bättre hälft. Och då menar jag inte Annmarie.

Vina och jag har hunnit med hela två promenader under helgen, det har uppskattats. Hon löper vidare och har tvärt mognat. En lugn och fin lekkompis till lillebror har vi fått. Lillebror bor ju hos mamma, och ibland har han väl så mycket energi. Då är det tur att Vina kan hjälpa till med rastningen.

Nu ska jag börja med dagen. Moi!

Vitblommiga perenner ...

Nu läääängtar jag igen. Solen lyser med sin frånvaro idag, jag hade hoppats på mer smältvatten än så här. Jag längtar snart ihjäl mig efter riktig vår. I färskt minne finns höstens planteringar som jag inte hunnit njuta av ännu. Tänk så härligt att ta ut en filt eller två och sätta sig i rabatten med kameran i högsta hugg. Lovar att dela med mig av blomsterprakten!

Idag har jag planerat en rabatt för en av mina vänner. Hon önskar vita toner, utan andra inslag så långt det är möjligt. Jag har inte hunnit välja ut vilka plantor som vore lämpligast, för jag vet inget om läget; sol/skugga, torrt/fuktigt. Här är i alla fall listan som den ser ut just nu:


Höjdare

Vit stormhatt

Vit riddarsporre

Höstsilverax

Klättrare

Kaprifol

Klätterrosor

Klematis

Humle

Romantiker

Rosor

Pion

Vitpytta

Löjtnantshjärta

Krollilja

Blågull

Akleja

Franskt kungsljus

Lupin

Lökar och knölar

Tulpaner

Pingstliljor

Snödroppar

Liljekonvaljer

Pärlhyacinter

Daglilja

Dahlia

Scilla

Krokus

Klosterklocka

Vårstjärna

Porslinshyacint

Narcisser

Hyacinter

Årets perenner

Stäppsalvia – 1997

Jättedaggkåpa – 1999

Sköldpaddsört – 2004

Stjärnflocka – 2005

Kransveronika – 2006

Vitblommande fläckig Lungört – 2008

Koreansk plymspirea – 2010

Gräs

Randgräs

Hakonegräs

Jättetåtel

Marktäckare

Murreva

Taklök

Luktviol

Spetsmössa

Mossflox

Vitbrokig kirskål

Trampnarv

Dekorativa blad

Alunrot

Ormbunkar och Bräken av olika slag

Rosenplister

Funkia variegerad – ex Hosta ’undulata’

Hasselört

Parasollblad

Pestskråp

Geranium

Silverbladiga

Lammöron

Ulleternell

Hakonegräs

Silverarv

Malört

Rosenrot

Buskar och träd

Syrén

Mose brinnande buske

Hägg

Snöbollsbuske

Ornäsbjörk

Vitbrokig korallkornell

Norsk brudspirea

Prästkrage

Nattviol

Sjömanshjärta

Myskmalva

Storklocka

Sockblomma

Tovsippa

Vitsippa

Lewisia

Bergklint

Astilbe

Vitblommig mjölkört

Sommarklätt

Brudslöja

Sibirisk vallmo

Jättevallmo

Såpnejlika

Nunneört

Salvia

Nävor

Tremastarblomma


Älska takdroppet!

Idag har vi gått promenad till jaktkojan. Vina älskar att springa lös, och just nu vågar jag inte ha henne utan koppel annat än då vi är i skogen. Hon löper ju som sagt. Bjuder på en bild av damen när hon härjar runt i snön:



ÄNTLIGEN!

Idag har det varit konstant +8 grader i skuggan, takdroppet kan liknas vid ett hetsigt trumsolo, och Vina är pigg, glad och på toppenhumör! Hennes matte är minst lika nöjd över dagen, solen gick i moln en stund men är tillbaka nu igen. Kanske måste tillbaka till mammas eldstad på nytt? Återkommer senare.



Vina och lillebror är numera bästa vänner.

Löptikar ...

Vi har under en längre tid väntat oss att Vina skulle komma in i löpen. Nu har det inträffat, bara så du vet. Hon ska alltså hållas under uppsikt ständigt, plus att det blir koppeltvång ett tag framöver. Najs.




RSS 2.0