Trädgårdsparad


En ung Fjällbrud Saxifraga cotyledon med sina småttingar som kikar fram under kjolen.


Rosenbräcka Saxifraga arendsii i knopp, bredvid misstänker jag att det står unga krolliljor från mamma?


Någon sorts Fetknopp, kanske gul, från släktet Sedum


Kalifornisk
fetknopp Sedum Sieboldii?


Brokbladig lungört
Pulmonaria officinalis i effektfulla färger. Finns även som vitblommig, men inte i min trädgård. Ännu alltså.


Här är Liljekonvaljen Convallaria majalis på god väg att blomma, tillsammans med frösådda Aklejor Aquiliegia vulgaris av okänd sort och i bakgrunden en Kärleksört Sedum.


Något okänt i knopp - men snart syns ju vad det är! Misstänker en släkting till lungörten.


Snart finns massor av Gräslök Allium schoenoprasum, min planta förökade sig tydligen ordentligt i fjol.


Strutbräken Matteuccia struthiopteris håller som bäst på att rulla ut sina vackra blad.


Avslutar med mitt minihav av landskapsblomman Åkerbär Rubus Arcticus.

Full fart i byn

I byn där jag bor finns en del olika föreningar. Nu har de skickat ut information om försommarens händelser, är du intresserad så finns en särskild Vistträsk-grupp på Facebook. Länge leve byarna!

Kanske inte så spännande

En vanlig blåmåndag. Idag sov vi till halv elva (passar på medan det går) efter att ha vaknat varannan timme hela natten. Hade lite ärenden idag, vilket bland annat innefattade bjudning av smörgåstårta och annat snask. Den uppgiften sträckte sig ända till grannkommunen, där min vän och blomma Mia huserar.

I Klövern strålade solen och bjöd på vackerväder hela dagen, på hemvägen övergick det i ett lätt duggregn. Efter middagen blev det dock tillräckligt fint för att klippa gräset för första gången den här säsongen. Det doftar så gott med nyfrissat gräs. Så ser det prydligt ut också. Jag gillar prydligt.

Hexi har varit ute på promenad för första gången sedan småttingarna anlände, och hon hade brått in igen. Ser bra ut. Nu kanske rensa lite ogräs och sedan in igen. Natten är ju så ljus så man kan fixa ute sent, det är skönt. På återseende!

Dopparedagen

Igår var det Mattis första högtidsdag. Han döptes in i kristi gemenskap och firade detta med att bjuda på smörgåstårta i församlingsgården. Vi var trots åttio bjudna "bara" dryga femtio samlade, så det blev en del gotta över. Jag tänkte donera en del av detta till bättre behövande imorgon, då slipper jag själv lägga på mig.


Matti gillade inte att vakna till ett kallt bad.

Varmaste tack ännu igen till alla som kom. Extra tack till min ovärdeliga mamma och till Ingegerd, som förgyllde dopakten med sin sång. För dig som undrar så valde vi psalm 606 och psalm 201 att sjunga, och Ingegerd sjöng och spelade piano; Sonja Aldéns "Välkommen hem". Vackert.



Tack alla som ville fira med oss.

Gratulerar med dagen

Mors dag. I vårt hus finns numer ännu en mor. En svarthårig variant. Hon fick fem små barn just idag, fyra svarta och en randig, alla med vita teckningar. Jag har inte hunnit se efter om det är flickor eller pojkar ännu, men de verkar friska och pigga allesammans. Jag var orolig att hon skulle få jättemånga, i Hexis syskonskara föddes nio små, men som tur var så fick hon själv betydligt färre.



Dagen firas med tårta, koll av foton från gårdagens dop och lite TV-tittande. Kanske raggar vi iväg om en stund. Foton från dopet kommer kanske hit så småningom. Lev och må!

Puttinutt



Igår köpte jag lite ögongodis. Jag hade ingen lämplig kruka, men en ugnsform med en tunn spricka i, och den matchade perfekt till mina andra krukor i köket. Penséer, violer och tusenskönor är hur sött som helst ihop! De ska nog ut på altanen småningom, men det är ju trevligt med lite blommor i köket också.


Statusuppdatering

Idag har jag fixat med lite förberedelser inför dopet. Vi blir cirka 60 personer. Det jag klurat på är själva dukningen, som helst ska matcha de mörkblå stolarna. Bordsdekorationerna är nu klara att dukas fram, men servetterna är under övervägande. De matchar nämligen stolarna men inte det som ska stå på bordet. Vilka i-landsproblem jag dras med, jag vet.

Ännu en detalj i problembilden är att varje sak man tänkt göra som dagledig blir till ett projekt, även om det från början är aldrig så litet. Misstänker att all den lediga tiden blir för mycket, och enkla saker ges därför mer utrymme än om man från början haft andra saker att sysselsätta sig med, som till exempel jobb.

På tal om jobb så har jag börjat hålla utkik efter sådant. Blir det arbete så blir Mika pappaledig. Det vore ju annorlunda. Med Lina var jag ju hemma hela tiden. Vore kul att prova en annan variant också.

Imorgon ska ni få se något gulligt jag köpte idag. Bättre fotoljus imorgon nämligen. Godnatt!

Jag har en plan

Det märks att våren kommit och ruskat om mig ordentligt. Nu börjar ÄNTLIGEN fantasin trilla igång. Den här gången är det ett trevlighetsprojekt, jag lovar att fota och visa när det är klart. Hoppas bara att det blir så bra som tänkt. Imorgon ska jag fixa grejor till planen, efter att jag hälsat på min vän Sofia alltså. För dit ska jag på förmiddagen.

Nu är det strax sovdags så man orkar med morgondagen. Gunått!

Ännu är vi båda på gott humör


Idag har vi hämtat Mattis byrå. Blir nog bra, vi (läs jag) har också hittat sängen vi ska ha:


Och så en huvudgavel till:

Vi har även köpt lite nya tallrikar, då de vi hade föll i bitar en efter en. Nytt i enkelt vitt och några med accentfärgen grönt som jag ju gillar. Dessutom hade de snyggt mönster:


Så fyndade vi ett lammskinn till Matti och lite småplock till dopet på lördag. Bara en vecka kvar, och det är skönt att det mesta är fixat. Jag har till och med hittat vilken låt jag vill ha! Det var en svår nöt att knäcka, men det blev toppen till sist.

Frida förutspår framtiden

Den här första spådomen förutsäger årets sommarplåga:



Du ska inte tro det blir sommar

Ingen vår utan studsmatta. I år är det tydligen obligatoriskt med såpbubblor på mattan också. Lina längtar efter sommaren så hon slipper ha så mycket kläder på sig och så att hon ska kunna bada och sola massor. Lina ska nog studsa vidare idag, Tilde bästkompis kommer idag och ska leka. Det ska nog sätta fart på sommaren!


En bild säger mer ...


Säsongsfavorit

Idag har vi gjort premiärturen med nya cykelkärran. Aningen sent om du frågar mig, men bättre sent än aldrig sägs det. Vi cyklade till Skatan och sedan hem igen, en nätt tur på knapt en mil. Jag kommer att ha ont i baken ett bra tag framöver, men ska ändå försöka ta mig ut på cykeln lite oftare. Jag gillar att cykla.

Under kvällarna drömmer jag om jag en ren förlustresa. Vi funderar på nytt porslin och lite annat junk, så en resa norröver planeras. Troligen svänger vi förbi Matarenki (Övertorneå) och Jolanki när vi ändå ska uppåt landet. När det nu blir.

Jag har även upptäckt något gott. Testa:

Finns i en glassdisk nära dig. Tillsammans med GB:s sortiment.


Slut på det roliga

Idag har jag rensat ogräs. Eller ja, ogräs i den sanna definitionen; något som växer på oönskad plats. Jag odlar Kantnepeta (Kattmynta) på ett ställe i rabatten, och då jag slarvat med att klippa bort fröställningarna efter avslutad blomning så har den frösått sig något enormt. Fast nu är det rensat och klart, trots de lite besvärliga pålrötterna. Jag tackar mig själv för att jag köpte ett ordentligt rensjärn, det underlättade en hel del.

Rabatten på framsidan kan nog sägas vara färdigrensad för den här gången, men som tur är är det en återkommande aktivitet under sommaren. Desstom finns ju rabatterna på baksidan av huset också, även där med oplanerad växtlighet = ogräs. Jag hade ju faktiskt längtat efter att få rensa. Ännu ett ålderstecken måntro?

Även de sista lövhögarna har hamnat på komposten, med god hjälp av Mika. Vissa plantor har skickats iväg till bättre behvande, så nu finns utrymme att flytta om lite om det behövs. Fast det får bli en senare fråga. Idag visade jag Mika orsaken till att HAN ska städa i ordning växthuset för säsongen och inte jag. På växthustaket satt en präktig sådan här:

Vargspindel, upp till åtta centimeter lång.

En liten hälsning



Matti två månader och två dagar.

Plötsligt händer det

Bed och ni skall få,
sök och ni skall finna,
bulta och dörren skall öppnas för er.

Ty var och en som ber, han får,
och den som söker, han finner,
och för den som bultar skall dörren öppnas.

Matteus 7:7-8

Varför fungerar placebo-effekten? Handlar det mer om tron i sig än om VAD man tror? Även om det finns många vägar till samma mål finns det olika val att göra; vissa vägar är bättre än andra, lättare att vandra. Alla tror på något, spelar det egentligen någon roll? Jag vill mena att det spelar roll.

Om jag TROR att jag kan vinna köper jag en lott och öppnar dörren för möjligheten. Tror jag att jag aldrig kommer att vinna spelar lotten ingen roll och därför köps den aldrig. Då ger jag den aldrig chansen att bringa mig vinsten.

Var och en är salig i sin tro. Varför chansa? Köp en lott, be en bön. Plötsligt händer det. Jag har köpt min lott. Jag hoppas att det händer nu. Min vinst. Tack.

Hinner du med?

Oj vad det händer. Efter veckor, ja månader av stiltje trillar aktiviteterna nu in på rullande band. Som tur är var jag väl förberedd med vår Carl Larsson-almanacka. En kolumn för varje familjemedlem och en gemensam kolumn för familjens aktiviteter.

Här planeras dop, husvisningar, BVC-besök, läkarkontroller, tandläkarbesök, bilbesiktningar, grillkvällar, shoppingdagar, besök till banken, optikertider, skolevenemang, ja till och med duschdagar för somliga familjemedlemmar.

Dessa bråda tider slår även björkarna ut sina löv till musöron, häggen avslöjar en än större blomning detta år och i blombänken finns redan små tuvor av diverse ivriga perenner som tyckt sig sovit alldeles för länge. Cykeln är rustad med kärra och har numer till och med förärats ett eget ben att stå på när den inte används.

Jag känner mig rik men ändock så fattig. Jag vill ha något EGET att rå om, ett hus med trevlig tomt att utreda (för det är ju ute man gör sånt, inne inreder man väl?). En drös pengar så man kunde lägga upp en budget för ändamålet vore inte heller dumt.

Tills dess jag vinner miljonen (-rna) på triss så ska jag åtminstone njuta av dagen. Årets första middag utomhus ikväll. Eftermiddagssol och sjutton grader varmt. Inne minst trettio. NU händer det. Oj vad det händer.

Vårens fortskridande

Jag hittade en till snödroppe i rabatten. Den blommar ihop med de ryska blåstjärnorna i vitt. Urgulligt. Löftesrikt. Tulpanerna fortsätter att skicka upp sina blad, men ännu är det ett par veckor innan de slår ut i blomning. Häggen jag planterade för två år sedan har börjat visa tjocka gröna knoppar och Scillorna har precis börjat slå ut i flockar.



En blir två, blir tre, blir fyra ... blir fler?

Gula blommor och sotsvart katt är säkra kort för avklarad påsk.


Nu närmar vi oss sommaren med påskliljor som fortfarande blommar och en mage som inte enbart rymmer kattmat. Lagom till sommarlovet beräknas vi bli fler i hushållet. Från början var tanken att mosters långhåriga katt skulle bli pappa, men det blev ingenting, kanske var de för unga? Nu säger sig vår kattälskande grannfarbror ha sett en gråvit hankatt i grannskapet, som var mycket stilig till på köpet. Det blir spännande att se vad resultatet blir. Vi hoppas på en drös fina och friska småttingar när det blir dags. Redan nu har magen börjat växa ordentligt.

Rabattförslag halvskugga/skugga


Känner du liksom jag någon som har ett ljusgrått hus med vinröda detaljer? Har personen ifråga dessutom en perfekt rabatt som i vanliga fall får sommarblommor varje säsong, men nu ska övergå till årligt återkommande dito? Då kommer här ett förslag till perennrabatt i vinröda och rosa toner, kanske lite vitt som ljusar upp:



Vi börjar med två pioner som grund, kanske tre för sakens skull, välj valfri sort; 'Buckeye Belle' till vänster eller 'Sword Dance' till höger. Dessa blommar under juni och juli och blir ca 85 cm höga.



Därefter fyller vi i en Trebladsspira (även känd under sitt latinska namn Gillenia) som är en vackert skir vitblommande historia med vinröda detaljer i stjälkarna. Tjusig! Den blommar under juli och augusti och blir ca 80-100 cm hög.



För en lååång blomningstid rekommenderas Fänrikshjärtan. De blommar oupphörligt från maj till september och är en schysst blomma med bra spridning. Det finns några olika namnsorter att välja på, från vänster 'Burning Hearts', 'Bacchanal' och 'Ivory Hearts'. Lite olika på blad- och blomfärger, men lika tåliga alla tre. De blir bara 30-40 cm höga och är således en fin låg förgrund till de större växterna bakom. De med lite gråare bladverk passar troligen bra ihop med ett grått hus.



För lite struktur och bladform som aviker från de andras buskighet vill jag så tipsa om en Trädgårdsiris från den skäggiga gruppen; 'Red zinger'. Den blir 55 cm hög och blommar i juni. Ger en lite modern touch till rabatten.



Gillar man mer mormorsstuket så finns lite annat att välja på, från vänster: Stjärnflocka 'Primadonna' blommar juli-september och blir 60 cm hög. En annan långblommare är Rudbeckian 'Double decker' som ståtar som bäst under juli till oktober med sina 80 cm. Aklejan 'Nora Barlow blir 80 cm hög men blommar bara under maj och juni.


Personligen skulle jag ha valt:



Och så skulle jag nog komplettera med lite vårlökar, kanske vita pärlhyacinter, lite tulpaner i matchande vinrött och/eller vitt, kanske även någon sippa eller så. Då har vi justerat ihop en blomning för hela säsongen, som dessutom matchar kåken i grått och mörkrött.
SKULLE det trots detta vara något som inte matchar eller mot förmodan inte trivs så går det ju alltid att plantera om.

PS Hanna: Mått på rabatten ifråga mottages tacksamt, då kan man räkna ut hur många plantor och därmed vad det kostar att få iordning alltihop. Klart 11-7!

RSS 2.0