Avd 44

Sunderby sjukhus, avdelning 44 (Barnavdelningen) rum ett. Barbapaparummet. Egen rätt stor TV på rummet, stor dusch och halvpension = frukost och kvällsfika ingår. Så gör även sänglinne och handdukar. Jag borde inte misstrivas så mycket, men jag vill hem. En och en halv vecka på sjukhus är mycket även för mig.

Matti sover, men mellan varven flinar han upp sig ordentligt och är så söt att hälften hade räckt. Tjorvar lite med maten som han vill ska stå framdukad 24-7, men äter hyfsat ändå. Idag hade han gått ner 50 gram. Inte bra, men vi avvaktar tills imorgon och ser om han gått upp igen. Annars får vi väl börja flaskmata igen. Känns stökigt och tjorvigt när man har mat i överflöd men som kanske inte serveras så det passar en liten prins.

Nu har han inga sladdar eller slangar kopplade, de testar saturationen (syresättningen) då och då, men i övrigt slipper han de tidigare härvorna av sjukvårdsutrustning. Skönt att kunna vila middag i sängen med honom istället för att han ska ligga i baljan. Just nu är det visst pappan som har viloskiftet.

Hoppas på snar hemgång. Moi!

Rekommenderas

Efter en sen lunch måste man en lördag som denna åtnjuta en läcker dessert - eller hur? Vad kan då passa bättre än lite godis? Jag har hittat en ny favorit; Cloettas Pops. Krispiga lättsaltade puffar täckta med mjölkchoklad. Farligt, tur att de inte finns i magnumpåsar.


Framsteg

Idag får vi äntligen byta till barnavdelningen istället för att vara här på 56:an (prematur). Lilleman har nämligen börjat klara sig utan andningsmaskinen (SiPAP), äter själv från bröstet och slipper alltså sonden. De närmsta dagarna ska vi se att han ska slippa inhalationerna och att han äter lagom mycket över dygnet. Då är det dags att åka hem. Så här glad blev han när han fick höra det:



I sin lilla plastbalja har han sovit och sovit. Det sägs att man kan vila sig i form, och det verkar ju stämma. Tusen slangar och diverse kopplingar för att kolla att allt är bra.



Ett evigt fixande med andningsslangarna som inte ville sitta på plats på en bångstyrig liten kille. Stor lättnad när han äntligen fick vila sin lilla nos och enbart ha syrgasgrimman.



Nu längtar vi naturligtvis hem ännu mer, så blir det väl när man börjar se en ände på eländet. Men nu är det nära i alla fall. Lina längtar efter att få träffa lillebror igen, och jag längtar hem. Mika också. Tur att han har varit här i alla fall, annars hade det varit sjukt tradigt. Nu ska vi mysa och sedan göra oss i ordning för flytt. Mors!

Hur svårt kan det va?

Man kan tro att jag har blivit hönsig. Mika är i alla fall övertygad om den saken. Bara för att jag inte vill att han ska sköta sjuksyrrornas jobb och kolla att sonden är på plats eller att sätta fast en givare på foten som sedan ska skicka information om puls och syresättning till en maskin. Som tur är så finns larmknappar utspridda på strategiska ställen i rummet, så man hinner larma och be någon fixa det innan Mika tar saken i egna händer. Hönsfrida. Eller nåt.

Mika tycker att jag löjlar mig och undrar hur svårt det kan vara att få till det rätt. Med en gnutta insikt i vårdyrket inser jag att det ligger en del kunskap bakom som man inte känner till eller reflekterar över om man inte själv ska arbeta inom vård och/eller omsorg.

En försenad lunch väntar på oss i restaurangen. Hoppas det blir efterrätt.

Storslagna idéer

Varför inte passa på att fantisera lite om den kommande sommaren? Jag har en plan som håller på att ta form. Den innefattar en ände på mitt växtsamlande (alltså min tendens att ha en och en av massa olika sorters växter) och så ska jag möblera om lite i rabatterna så att solens barn får se sin sol och skuggälskarna får sin svalka. Jag ska kort sagt försöka proffsa till det hela. Växterna som blir över lär få flytta till mamma, där finns utrymmet jag själv saknar.

Eftersom att jag egentligen har överbefolkat rabatterna avseende antalet arter så borde jag ABSOLUT inte ens så mycket som snegla åt sådana här sidor, men frestelser finns ju i mängder ... Letar du själv efter fröer, knölar, lökar, kanske småplantor eller rentav någon tidnings- eller bokprenumeration så rekommenderas att du besöker Odla:



Det jag saknar mest just nu är mina ritpapper och inspirerande bilder, men de fyra trädgårdstidningar jag har på rummet bidrar med en tröstande vision. En vision om en blomstrande sommar, i år kanske med trädgårdsland? Allt beror på orken och lusten att gräva. För grävandet är A och O i trädgårdslanden har jag förstått. Jag funderar på potatis och lök, kanske några olika sallater och så gurka och tomat i växthuset. Gurka och tomater är spikat, men det övriga är galna idéer. För jag har aldrig haft köksträdgård förr.

Nu ska jag kolla lite mer i mina tidningar och så är lilleman troligtvis hungrig inom kort. Tiden går. Även på sjukhus.

Lite lurigt

Lite avis blir man ju. Lillen får ligga i pappas knä och äta. Det vill jag också, fast helst skippar jag flaskan med bröstmjölken till förmån för vindruvor eller nåt annat lite mer romantiskt. Plus att det ju inte ska gälla min pappas knä, utan lillens pappas. Annars gav det ju inte så mycket.

Blev rätt sjukt stycke ser jag i efterhand men skyller på allmän förvirring. I eftermiddag skulle mamma och Lina komma på besök, men de får ju inte komma in på avdelningen, än mindre på rummet. Det blir nog lekterapin eller kanske den stängda restaurangen som får bereda oss sittplatser. Det blev ju lite konstigt när Lina hade en hel mammavecka kvar men fick åka till sin pappa ändå. Man saknar ju sin bästa dotter. Konstigt att inte längre kunna säga bästa barn. Fast konstigt på ett bra sätt.

Lina hade förresten lurat till sig en övernattning hos mormor igår kväll. Hon gick dit på kvällen för att scrappa lite och när det närmade sig läggdags kom frågan:
- Visst går det bra att jag sover här mormor?
Jodå, mormor sade att det går bra, och så blev det kvällsrutiner. Då ringer Linas pappa och frågar när Lina ska komma hem egentligen? Hmm.

Kanske Lina ska börja med att informera sina föräldrar INNAN hon bestämmer sig för att sova över någonstans? Till saken hör att jag pratade med Lina redan under eftermiddagen, och redan då sade hon till mig att hon skulle sova hos mormor, som att saken redan var bestämd. Och det var den ju visserligen, men bara av bönan själv. Kul unge.

Nu ska jag lura till mig en trevlig lunch i restaurangen, hoppas de har någon god mat idag.

Börja om från början

Den nionde mars hittade han vägen till livet. Lite bråttom blev det allt, han ville inte vänta tills vi kommit fram till BB, så han valde en parkeringsplats halvvägs dit. Dagen efter var vi hemma, mådde rätt bra i en vecka. Sedan blev det Sjukan igen. RS-virus. Nu sitter vi här, ensamma för stunden i vårt isolerade sjukhusrum.

Mika åkte hem en sväng idag, misstänker att han velat hem ett tag, han tycker tiden går så långsamt här. Det är nog sant. För mig gör det inte så stor skillnad, jag har ju väntat på Mika ett halvår, då går det lätt att vänta på hemgång några dagar också.

Just nu ligger lilleman och är ledsen, misstänker magont men hoppas att det går till sig så småningom. Världens bästa personal lyckas trösta bäst, där kommer man till korta både gällande teknik och tålamod, men skam den som ger sig, jag hittar nog sättet till sist jag med.

Trots allt är det ett bra tag sedan sist - man glömmer en del, annat fastnar på något underligt sätt tills det behövs igen, ungefär som när man lärt sig cykla. Att Lina fyller åtta om mindre än en månad och kan allt själv gör att jag ibland funderar om jag var galen som frivilligt började om på nytt med en liten. Och jag erkänner min galenskap men medger strax att det nog är värt det. Han är ju jättefin vår Matti.

Ovanligt oväntat

Idag har vi varit i Kåbdalis. Vi åkte upp igår och idag har vi varit ute med skotrarna en liten sväng. Jag orkar ju inte färdas så långt. Dagens första tur gick till en närbelägen sjö, där Mikas brorson med hjälp av sin pappa riggat två gäddsaxar. Hålen hade frusit så det var bara att hugga upp hålen igen innan det gick att vittja. Vina fick hålla sig undan under tiden.

 

Ungarna hade lekt och busat med henne, jagat tafatt och hon var allmänt busig. När mannen med yxan skulle gå från det ena hålet till nästa fortsatte Vinas busryck, så hon sprang ifatt honom och lyckades på något märkligt vis springa rakt i yxan. Först trodde jag att en tand lossnat, men de var hela. Däremot blödde det ordentligt från nosen, men det var ändå svårt att se exakt varifrån det kom.

 

När det hela lugnade ner sig syntes till sist att hon sprungit sig harmynt?! Läppen från nostryffeln och ner mot munnen har fått en rejäl smäll, så den spruckit. Först efter två timmar slutade droppandet, och sedan dess har vår busiga vovve tagit det väldigt lugnt. Sovit och vilat. Vi får nog hålla lite koll så att tänderna även fortsatt sitter kvar, men förhoppnigsvis fick hon "bara" en sprucken läpp. Knashund. Kanske läge att varva ner lite?

 

Jag har aldrig förr hört talas om en sådan här olycka. Märkligt.


Skötsamt

Vina har faktiskt fått använda sitt nya halsband trots att husse tycker synd om henne för sakens skull. Hon är fortfarande tyst när det används, så det fungerar fortfarande. Får se när jag slutar fundera på att det kanske inte funkar längre. Hon är inte lika chockad av det nu som i början i alla fall, det är både på gott och på ont. Av chocken blev hon ju faktiskt rätt lydig och gick fot så fint som aldrig förr.



Det måste i vilket fall vara rätt skönt att vara Vina just nu, ute i hundgården med fem plusgrader och strålande sol. Och hon behöver inte ens fundera på om hon ska skälla eller ej.

Vårvindar friska

Vårvädret den senaste veckan har varit kanon. Igår laddade jag och Lina inför våren med det jag egentligen skulle låta bli. Inte helt oväntat att jag inte kunde hålla mig i styr. Jag hittade ett bra erbjudande på Granngården, där ett helt planteringsset bara kostade 25 kr. Lägg till erbjudandet om tio fröpåsar till priset av sex stycken, så förstår du kanske att jag hade trevligt.


Vi har nu sått
  • Blomman för dagen Ipomoea purpurea ' Heavenly Blue'
  • Purpurvinda Ipomoea purpurea 'Grandpa Ott'
  • Blåsalvia Salvia patens
  • Daggsalvia Salvia farinacea 'Fairy Queen'
  • Kaktusdahlia Dahlia x hortensis 'Dutch explosion' (fast inte frösått, det är andra året jag övervintrat knölarna i kylen)


Jag vill rekommendera de små plastbackarna man hade pennor i som liten,
de är perfekta att ha fröpåsar och frökuvert i!

Tidsfördriv

Idag firar vi med fyrverkerier, min dator och jag. Vi tar farväl av en numera svunnen tid. Jag kommer troligen att ägna minimalt med tid åt detta som jag innan faktiskt har vikt en hel del av mitt ensamhetsliv åt:

 

 

Lägg märke till statistiken. Jag vill även avslöja att dessa partier spindelharpan – i två färger – började spelas i januari när Mika åkte tillbaka till Kosovo. Jag har således inget liv med intressant innehåll att tala om. I början gjorde min obrydda attityd att andelen vunna partier ständigt sjönk, jag var nere på 12 % som sämst, men nu har jag alltså jobbat fram följande:

Högsta poäng:    1198

Spelade partier: 1030

Vunna partier:    250

Andel vunna:      24 %

 

I början ville jag mest satsa på high scores, varför det ofta blev så att jag inte lyckades få partiet att gå ihop. Nu satsar jag enbart på att vinna och då går det betydligt bättre. Jag funderar på att nolla räknaren och börja om, bara för att snabbt få en ännu högre statistik, men misstänker att det kan klassas som fusk.

 

Inatt kommer han hem, Mika, så då blir det måhända ett mer normalt liv – sett ur ett socialt perspektiv. Så. Adios Spindelharpan. Tack för allt du gett mig.


Årets längsta dag

Förvirringen är stor. Igår förlade jag min telefon två gånger och blev tvungen att leta länge innan jag hittade den. När jag handlar med kort så har jag ett par gånger råkat trycka röda knappen "avbryt" istället för att godkänna summan. Igår letade jag min kamera utan resultat. Det visade sig att den var hos mamma.

Fortsätter det här så vet jag inte vad nästa steg blir. Glömma bort att Lina kommer hem klockan ett varje dag? Glömma bort att ta in hunden från hundgården? Glömma bort att mata djuren? Glömma börsen någonstans? Jag hoppas helt enkelt att det hela löser sig av sig självt.

Ikväll kommer Mika hem. Halv tolv rättare sagt, så det är nog mer natt än kväll. Sedan ska vi umgås ungefär varenda dag i nära två månader. Blir intressant. Skönt att han blir hemma ett tag, man kan ju inte säga att vi varit bortskämda med varandras sällskap den senaste tiden.

Att vänta på något gör ju alltid att tiden tycks gå otroligt långsamt, vilket direkt leder mig till tanken att det här är årets hittills längsta dag. Utan tvekan. Kanske går tiden snabbare om jag hittar på något under tiden, det brukar ju funka så. Får se.


RSS 2.0