Smygstart

Blomman för dagen Ipomoea purpurea och Månvinda Ipomoea Alba

 

Årets frösådder har tjuvstartat hos oss. Egentligen brukar jag inte börja förrän i februari/mars, men jag tänkte ha riktigt präktiga utplanteringsexemplar när juni månad är här. I år ska jag dessutom inte ha så många olika sorter som jag brukar, dels på grund av platsen de tar, men även för tiden. Jag vet ju inte riktigt hur mycket tid jag ids lägga ner på frösådderna när våren blir till sommar. Att kasta de överblivna gör jag bara inte.

 

De frön av Blomman för dagen som fått komma i jorden har planterats i Weibulls torvbriketter (har inte testat dem sedan jag var liten) och sedan placerats i fönstret. Månvindan däremot har jag sått i vanlig blomjord, för det var vad som fanns till hands just då. Båda frösorterna har redan grott, och det är kul att se hur de försöker slingra sig ur det skal som skyddat dem innan.

Dagens temperatur lovar också mer vår till folket. Njut!

Tjoho!

Nu är det klart!




En välförtjänt vila efter att ha försökt äta upp färgen från väggen. Ben är nog godare.

Nu ska vi bara gräva fram möblemang och lite färgmatchade textilier till gardiner och sängkläder så blir det säkert bra. Någon tavla, blomma och liten annan prydnad kanske också slinker med. Om jag får. Jag vill ju inte göra för tjejigt så att inte Mika trivs.

Tills vidare duger det här bra, möblerna kom fram på ett annat sätt, rummet känns större än sina 2,5 x 3,5 meter och det blev allmänt ljusare och mer trivsamt. Jag erkänner att jag spillde liiite på golvet, men det tar jag bort när jag ska städa ordentligt. Det blir när piffingen kommer igång på allvar.

Nöjd!

Ojdå

Farligt att stanna på nätet längre än nödvändigt ... Hittade något snyggt:


Kaiku Lattemugg från Marimekko. 2,5 dl. Älska mönstret.



Kaiku fondtyg från Marimekko. Samma mönster men på tyg, lämpligt för fondtavla eller liknande. 250x145cm.

Ja, jag älskar både björkar och svensk sommar.

Fortsatta fantasier

Guld i träden, skymningsblå himmel och rodnande horisont.

Igår eftermiddag var det så otroligt vackert ute, jag grämde mig över att jag inte hade med kameran. Kom på att jag kunde fota idag istället, men just nu är det bara mulet. Kanske lika bra, när jag ska måla slipper jag ju tänka på de förlorade fotona.

På tal om målning så är det inte så våldsamt mycket kvar nu. Det blir bra. Jag längtar efter att få möblera i ordning i rummet, helst med de möbler vi ska ha. Tills vidare får våra tidigare möbler vara kvar, men framöver ska vissa delar bytas ut. Till exempel sängarna.

På tal om säng så hittade jag en sängram som skulle vara fin hemma. OCH en bokhylla till Linas rum. Jag behöver ett släpvagn. Misstänker en stadsresa med tillhörande shopping innan veckan är slut. Gilla Blocket.

Nu mera måla.

34

Om tjugo minuter fyller Mika år. Jag kan inte ge en kram eller en present. Kan inte bjuda på frukost på sängen eller en blomma på bordet. Jag kan bara önska att hans födelsedag blir bra ändå.

Grattis.

I am lonesome tonight

Idag åkte bönan äntligen till sin pappa. Galet tycker ni, vilken rutten mamma, men det var böni själv som längtade. Fick jag bestämma skulle vi mysa varenda dag. Tyvärr fanns magsjukan i pappahuset, så Lina fick stanna en extra karantändag hos mig så att hon kaaanske slipper bli sjuk.

I eftermiddag har jag blåst upp till Kåbdalis igen, ska börja med slutstrykning av väggarna. Fantastisk service med hemkörd färg, tummen upp för Flügger/Bohlins BMM i Vistträsk! Nu är det alltså bara upp till mig om det blir hyfsat klart i helgen eller om det måste vänta ytterligare.

Nu är det nog dags att börja. Ses!

Hur lång tid tar det?

Dagens fråga:
Hur lång tid tar det innan kroppen blir ett skelett när man dött?


(Är detta normala funderingar för sjuåringar?)

Ojämnt flöde

Jag håller på att gå i bitar här hemma ibland, den här veckan har min internetanslutning tjorvat mer än lovligt. Jag misstänker dock någon typ av halsfluss för min bästa vän (datorns) räkning, så den ska till doktor Frty snarast. Återstår att se om det finns något att göra eller om koma med senarelagt uppvak är enda alternativet.

Idag ville Lina köra skoter. Hon ville egentligen mest tolka med boben bakom, och hävdade att det inte alls var kallt. Jag menade att tjugo minus var för kallt, men då mätaren visade tio minus så kunde jag inte neka längre. Vi tog Vina och packade oss iväg. En timme senare, när vi kom hem, så var det tjugo minus på riktigt. Jag hade inte märkt det men Lina tyckte att det var isande kallt och fick tina upp i badkaret.

Vina gör fina framsteg som följeslagare, förr var jag tvungen att slå av motorn, kliva av skotern och gå en bit ifrån för att hon skulle komma fram. Nu hoppar hon upp på kommando, speciellt när hon rusat av sig det värsta bensprattlet. Hon sover gott ikväll, det lovar jag!

På vägen hem bjöd naturen på en underbart rosalila vinterhimmel och snötyngda träd vart än man tittade. Det kändes lite som att färdas i en vintersaga. Jag blev nästan sugen att åka skidor?! Tur att jag inte äger några, då hade jag ju saknat ursäkt att låta bli.


En liten Vina under ett hängande träd.



Ojoj då

Räknar lite till. Nu har jag hittat priser och mått på virke jag funderar på att bygga av. Återstår att se hur högt man ska göra hela arrangemanget. Enligt IKEA är 160 lämplig höjd, men jag funderar på hur högt man kan göra när jag når till taket med handen? Ska mäta nästa gång jag är i Kåbban tror jag. Tur att det inte brinner i knutarna.

Lina åkte nyss till sin pappa, hon skulle hjälpa honom med småisarna sa hon. Jag misstänker en dos pappasjuka så här mitt i mammaveckorna. Hon är riktigt hjälpsam. Medan jag nickade till på soffan i vardagsrummet dammsög hon, och när hon åkte sa hon att jag skulle diska och rensa kattlådan idag. Tur att hon påminner mig om sådant. Not. Nu måste det ju göras ...

Kanske dags att kavla upp ärmarna så man är klar när hon ringer efter hämtning. Har jag tur hinner jag förbi bästhuset där det serveras gott te och skvaller. Vore inte dumt. På återseende!

Alltid retar det någon



I vår kommun har man efter nyår börjat servera barnen lättmjölk och Becel istället för mellanmjölk och Bregott, allt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Detta är något som tydligt upprör mängder av människor.

Personligen förstår jag inte varför man ska ha det så livat för en sådan liten sak? Ett argument är att barnen behöver fett och näringsrik mat för att orka med skoldagen, och där håller jag med. MEN. Vem vill påstå att mjölk är MAT? Eller att den lilla klicken smör på mackan är avgörande för näringsintaget för barnen?

Jag vill påpeka att ingen mat ger energi förrän den är uppäten, och det gäller alla typer av mat. De barn som inte äter skollunchen sägs bli tillåtna att ta en macka och ett glas mjölk istället. Här menar jag att det bästa vore om de åt MATEN som serveras, den är faktiskt bra, i alla fall senast jag åt den. Och skulle det förekomma mindre smaklig mat en dag på en vecka så har så vitt jag vet ingen dött av det i dagens Sverige.

Inte dog jag hunger- och svältdöden för att jag åt mackor med bordsmargarin istället för äcklig skollunch, så jag misstänker att andra ungar också överlever. De får väl ordentlig frukost, middag och kvällsfika hemma? Och där kan man ju börja servera grädde i glasen om man så önskar.

Redan i första klass skickar man med frukost till dagens första mellanmål till sin unge, varför inte fortsätta med det om det är så fruktansvärt att se sitt barn dricka lättmjölk och äta Becel?

Som sagt så tycker jag att det här är ett i-landsproblem som tagit för stora proportioner, och troligen kan jag komma att bli lynchad för min avvikande åsikt i ämnet. Men den risken tar jag.

Att ta sig friheter

Idag har jag kollat upp vad det kostar att återställa en klantighet jag lyckats med. Det blev dyrt. Så dyrt att jag nog måste överväga att sluta med snask för att spara pengar att betala med. Jävla skit. Fast jag brukar faktiskt inte svära.

Jag och Lina bjöd in oss på middag hos mamma idag, och när vi ändå var io farten råkade vi bjuda mina syskon också. Trevligt med en liten familjeträff en lillördag. Lina fick plättar enligt beställning, och vi andra åt mammas bästa köttbullar, potatis, sås, inlagd gurka, omelett, räkstuvning och det var så grymt gott. Jag kommer aldrig att kunna laga mat som mamma, så jag passar på att njuta av hennes matlagning.

Annars trillar dagarna på som vanligt. Jag saknar Mika och längtar tills han kommer hem, men det är egentligen för länge kvar för att ens fundera på när det är dags nästa gång. Fast när det väl är hemresedags i mars så stannar han ju förhoppningsvis hemma ett bra tag.

Det är både skönt och konstigt när han kommer hem. Skönt att ha någon att dela allt med igen, men ovant att ta hänsyn och att komma ihåg att våra rutiner från vintern inte är Mikas rutiner. Smågrejor, men det visar bara hur man anpassar sig efter situationen.

Jag längtar efter många sake just nu, här är listan (utan inbördes ordning):
  • Mika
  • Solvarma vårdagar med korvgrillning i en snögrop
  • Frösådderna som ska spira i sovrumsfönstret
  • Solvärme och takdropp
  • Kattungar
  • Linas examen och sedan sommarlovet. I år ska vi bada!
Lite hattigt inlägg ikväll, men så är det när man bloggar. Man får bestämma själv.

Tjejer

Igår var jag så illa piskad att åka till staden och shoppa. Det låter måhända trevligt och lustfyllt, men jag och Lina (som var mottagaren av dagens shopping) är båda blodsockerkänsliga. Efter att vi ätit middag gick det alltså avsevärt mycket bättre att hitta det vi skulle.

För första gången har Lina nött sönder ett uteplagg. Andra föräldrar kanske blir irriterade eller arga, men jag är glad att hon äntligen kommit på att det är kul att leka utomhus även vintertid. Hela hennes första vinter på dagis stod hon stilla på en fläck och grät. Nuförtiden kryper hon runt i snön och leker. Massor. Det har resulterat i två revor, en på vardera knä, på hennes täckisar. Vi fyndade ett nytt par i kraftigare tyg, och nästa år har jag redan bestämt vilket fabrikat vi ska ha på utekläderna.

Förutom täckisar så behövde min växande brutta nya brallor och hennes nyförvärvade aparmar av extra längd krävde en del koftor, då de gamla tjänat klart. Vi hittade en del på rea och en del annat också. Det blev en ljusgrå mjukisdress (kofta+byxa) från H&M, ett par jeans, ett par jeansleggings och två koftor från Kappahl. Lina gillar att leka modevisning från provrummet och hon bjöd på en kul visning av olika varianter av kläder. Jag blev faktiskt lite impad av tålamodet att pröva byxor i mängder tills vi hittade rätt.

Tänkte dela lite bilder men hittade inga bra så det kanske kommer senare. Vill även inflika att Lina inte längre räknas som flicka, utan numera tillhör kategorin tjejer på klädbutikerna. Så det så.

Det kliar i fingrarna

Ikväll har jag pysslat ihop en ritning. Då kan jag lättare räkna ut hur mycket virke det går åt till den planerade sängen. Jag tyckte det var dyrt att köpa en för fyra tusen när man kan bygga själv, så då är det bara att sätta sig och konstruera. Just nu funderar jag på snygg lösning på hur man fäster de olika delarna vid varandra.



Ett annat bekymmer är varifrån jag ska knycka verktyg. Givetvis återlämnas de efter användandet, men det krävs en del maskiner som jag inte har, skruvdragare tex. Och gersåg. Och kanske en liten fräs? Ska kolla runt vad mina bekanta har i sina gömmor och så ska det räknas. Jag ska leta fram det billigaste stället att köpa allt material, annars är det ju liten vits att bygga själv. Man måste ju snika (fast mest är det ju faktiskt kul att bygga själv).

Förhoppningsvis får jag bygga själv i lugn och ro utan att någon står och pekar med hela handen och har åsikter om hur man borde bygga. Jag HAR faktiskt snickrat en del annat tidigare, om än aldrig någon säng. Så det kan ju vara dags.

Snart soven, men först lite prisjakt.


Svårt med moral

Igår hände det igen. Den tredje valpförfrågningen sedan i somras trillade in i mailboxen. Vina är jättefin men ännu inte injagad, och vi vet alltså inte om hon är lämplig att avla vidare på. Ännu skickar jag alltså valpspekulanter vidare till de kontakter jag tycker verkar vettiga. Det här gör dock att jag funderar på Vina.

Plus är hennes grymma temperament och hennes människokärlek. Plus är hennes hittills ljusa förhoppningar i skogen, med tysta upptag, tyst följ och att hon faktiskt har ståndat en del fågel trots att husse ännu inte riktigt haft turen på sin sida samtidigt som geväret i handen. Plus är hennes bra vinklar och rörelser. Exteriör och mentalitet har vi papper på, och är alltså hyfsat objektiva. Jakten vill vi utvärdera med jaktprov så snart hon är injagad men det dröjer ju till nästa höst.

Minus är bitar av hennes exteriör (stora öron, hårt rullad svans, överkant i storlek), det faktum att det förekommer en hel del katarakt på mödernet, och även bland helsyskonen. Det är det största minustecknet och det som gör att jag funderar på om hon alls ska avlas på. Själv är hon frisk, ögon UA, Patella UA, det har vi också papper på, så rent teoretiskt borde en eventuell avel inte ha några större hinder. Men.

När man har sysslat med avel så känner man till en del om genetik. Mycket kan nedärvas som inte syns på just föräldrarna, som ligger dolt i arvsanlagen. Att jag kan avel lite gör att jag tvekar. Tvekar man så ska man inte. Veterinären ville även att vi skulle avvakta tills hon är fyra-fem år innan avelsdebut med tanke på ögonen. Klart man lyssnar då. Även om man gillar valpar.

Nattliga dagdrömmar

Tänk vit panel. Helghus. Vinter, kyla, bastu. Tänk skidor, skoter, pimpling. Avkoppling. Vardagsflykt. Där har du några nyckelord. Här får du en nyckelbild. Fast det ska tillföras lite mer färg.



Jag vill göra klart. Helst igår.

Halleluja moment

I eftermiddags började vi efterjulsröjningen i Linas rum. Bort med jul och tomtar, bort med urväxta kläder och diverse skrot och skräp. Det blev tre kassar kläder den här gången, otroligt vad ungen växer! Det får bli en resa till klädaffären inom kort.

Vi har även upptäckt ett växande behov av bättre förvaring i Linas rum, och jag föreslog en liknande lösning som den jag har i vardagsrummet. Det innebär en tripp till Haparanda alternativt dammsugning av Blockets utbud. För tillfället har jag inte hittat det jag letar.

Vi vill köpa:

IKEAs Expedit hylla med 4x4 fack. Kostar 995:- nytt. 149x149 cm.
Alternativt Biträde hylla med 4x4 fack. Kostar 599:- nytt. 135x135 cm.

Och som lite lull-lull:
IKEAs Expedit luckinsats, 4 st á 149:- och 2 st dito lådinsats á 299:-

Allt ska vara vitt, då passar det längst. Jag vill vinna miljoner kronor tack. Då skulle jag minsann handla. För jag kan köpa mig lycka, den kommer på köpet efter att man lyckats hitta precis det där man så gärna vill ha. Och störd som jag är så vill jag ha massor av grejor.

Tills vidare nöjer jag mig med att fantisera ihop hur det skulle se ut när man möblerar med allt det nya. Snyggt skulle det minsann bli. Jag ska bevaka Blocket. Jadå.

Hemma igen

Just nu ligger världens mysigaste Lina och snusar sött i andra halvan av min säng. Det går bra under helgen tycker hon, på veckorna är det ju skola och då ska man kliva upp i tid. Det är tydligen svårare när man sover med mamma. För mammas säng är så mjuk.

I Kåbban har vi haft tur. Vi trodde att vi skulle vara ensamma och hade tänkt knycka Jarres och Tereses sängar, men istället fick vi trevligt sällskap, femstjärniga måltider och fullservice på såväl hundpassning som barnsysselsättning. Lina hade fullt upp att leka med sina extrakusiner, och de har trots den bitande kölden varit ute korta svängar allihop.

Det är en rikedom att kunna få umgås med Mikas syskon och syskonbarn och deras respektive på det här sättet. Speciellt när jag inte själv riktigt hinner eller orkar med allt man får hjälp med. Det har gjort vår helg mer effektiv än den annars hade varit men framför allt mycket, mycket uppskattad.

Lina och Jennie målar naglarna


Hej mitt vinterland

I helgen har jag och böni varit i Kåbdalis. Vi har fått lov att piffa till lite i vårt sovrum, något som faktiskt behövdes. Det såg så mörkt ut innan, med mörknad furupanel på alla väggarna. Nu blir det snövitt istället - som att det inte är tillräckligt vintrigt med 30 minus och nyskottad gård.

Jag hade tänkt måla två varv innan vi skulle åka hem, men jag inser mina begränsningar och ger upp efter första. Glömde ta före- bilder, men bjuder på lite usel bildkvalitet från arbetets gång istället. Lägg märke till de ljusare partierna där spegelväggen suttit. Det blir fräschare nu, jag lovar.

Min vision är klar, nu lär det dröja ett halvår innan allt är helt klart, men då blir det fint. Förhoppningsvis tar det inte fullt så lång tid att fixa färdigt väggfärgen. Redan nu kan man ana resultatet, men det blir som sagt klart först senare.


Den som frågar får svar

Jag kom ihåg att jag hade skrivit om Linas ketchupfundering här, så då kanske det är lämpligt med en liten update i frågan. Hon fick nämligen svar från ICAs kundtjänst:


Hej Lina!
Tack för att du har hört av dig till oss. I ICAs sortiment finns bara tomatketchup,
men jag har träffat en kock som gjorde både mangoketchup och körsbärsketchup
så ketchup beskriver nog mer själva konsistensen.
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!


Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
Maria Hjelmar


Svårt att sova

Egentligen borde väl alla människor sova den här tiden på dygnet. Det är bara lite ovanligt svårt att somna när Mika ska åka igen imorgon. Tiden går alldeles för fort, speciellt nu när han är hemma under en så begränsad tid. Vi har hunnit hälsa på ungefär hela hans släkt och halva min, käkat middag runt halva Norrbotten (billigt matkonto i januari med andra ord) och bastat och sett film och varit i Kåbdalis.

På tal om Kåbban så måste vi fixa lite i vårt sovrum där. Det är mörkt och framför allt trångt och icket särskilt fördelaktigt möblerat. Vi måste ordna så vi ryms bättre och så att våra saker och vi själva trivs en gnutta till. Jag har faktiskt fått lov att fixa lite medan Mika är borta. Det är bra, då har jag något att pyssla med. Hoppas att Lina vill följa och hjälpa till.

Förutom alla andra trevliga saker så har Mika också hunnit med en intervju som ska fortsättas på senare. Håll tummarna vet jag. Det gör jag. Förhoppningsvis är han bäst av dem alla, och får jobba närmre än brukligt. Vore inte helt fel om man säger så, jag vill ju gärna ha sällskap.

Borde kanske göra ett nytt försök att somna. Godnatt. Eller god morgon.

RSS 2.0