Dagens filmtips

Jag såg The King´s speech. Oerhört gripande. Se den. Fem kronor av fem möjliga.


Något hände


Idag har jag röda naglar. Rekommenderar verkligen H&Ms egna nagellack, det blir jämnt och snyggt och torkar snabbt. Finns i massor av glada färger och kostar bara 39 kronor. Till de röda naglarna valde jag svart yvig kjol och en lös sittande tröja med kort ärm. Även den svart. Svarta strumpbyxor (eller egentligen "kalasbyxor") och häpp! Gypsy style Frida gjorde entré.

Må så vara idag. För jag gillar det röda nagellacket även om det är lite ... dramatiskt? Det är en love-or-hate-grej som jag inte riktigt bestämt mig klart om jag gillar eller ej. Det jag däremot alltid gillar är klänning och kjol. Det är som fint. Har fått några nya häftiga kjolar av en barndomskompis som rensade lite i sin garderob. Inte dåligt! Mycket uppskattat!

Nu blir det nog Älvsbyn en sväng. Morsning!

Flashback

Idag följde jag mamma till Boden för att spana in lite agilitytävlingar. Min mamma älskar nämligen hundar och allt som hör därtill. Jag är inte heller helt ointresserad. Idag fick jag dock veckans återfall. Jag älskar verkligen att tävla, helst då med djur.

Efter några års kanihoppningstorka insåg jag idag att agility är ungefär samma sak fast för hundar. Och även den lättaste klassen bjuder tillräckliga utmaningar för både mig och Vina - OCH vårt samarbete. För just nu är det samarbetet obefintligt. Hon är hyfsat lydig, går fot utan koppel om man så vill, men passa sig för att släppa henne med blicken. Eller tänka på något annat än just att gå fot. Då är hon borta snabbare än min löning. Fast man får väl skylla sig själv när man inte tränar henne alls.




Lite olydig - men ändå världsbäst.


I vilket fall blev jag hyfsat sugen att testa vad hon anser om agility och framför allt hoppklass. Balans- och vippbrädorna verkar lite farliga tycker jag minsann. Här snackar vi utmaning. Fast egentligen har jag varken tid, råd eller energi att börja lägga på det hela just nu. Fast troligtvis kommer ju agilityn att fortsätta att existera några år till. Då kanske det går bättre att börja? Jag har då lovat mamma att heja på henne när hon börjar. Om hon törs.

Ett äckligt inlägg

Jag lider av spindelskräck. I flera år har jag försökt bota min fobi men det går sådär. Om jag VET att det sitter en spindel någonstans så går det hyfsat. Blir jag överraskad däremot ...

 

Som terapi brukar jag kolla på bilder och läsa om dem. Det hjälper inte men det är läskigt = bättre än vilken skräckfilm som helst. Här får du testa min teknik.

 

Jag har letat fram bilder och text om jag ärligt stulet från olika sidor. Alla är sådana som jag sett de senaste två månaderna. Oftast hemma. *HJÄLP* Håll tillgodo!

 

Bokskorpion (Chelifer cancroides) är ett spindeldjur som ofta lever inomhus där den bedriver jakt på boklöss, hoppstjärtar och kvalster. Blir 3-4 mm lång.


Hoppspindlarna (Salticidae) är en familj spindlar med fler än 4 000 arter. Nästan samtliga arter är giftiga, men såvitt känt är ingen farlig för människan. Vår hoppspindel i Sverig är cirka 5 mm lång.

Husspindel eller vanlig husspindel (Tegenaria domestica) är nära släkt med den stora husspindeln och luffarspindeln. Även om dess bett är obehagligt så är det inte farligt för människor. Husspindelns hona kan nå 9-10 mm i längd, och hanen 6-9 mm.

 


Vargspindlar, även kallade jaktspindlar (Lycosidae), är en familj bland spindlarna, som typiskt inte fångar sina byten med hjälp av spindelnät. De har god syn för att vara spindlar och jagar sina byten. Kroppslängd 11-18 mm.

Kärrspindel (Dolomedes fimbriatus) tillhör de största spindelarterna i Sverige. Som fullvuxen har den mörkt brun kropp med ljusa, längsgående band på sidorna. Unga spindlars färg är vanligen ljusare. Honan kan nå en kroppslängd på över 20 millimeter. Den trivs i kärrliknade miljöer och jagar gärna fiskyngel och larver från vattenytan.


Flera nyanser av tant

"Det har fått en viss nedvärderande biton, speciellt i ordet tantig.
Tantig är lite ... inte så hippt, inte så rätt.
Inte så moderiktigt, utan någonting som är lite ... fel."

Karin Lövgren, Umeå Universitet


Idag hörde jag på radio i bilen. Utan vidare omsvep erkänner jag att det var "fel" kanal för en ungdom som jag. Det var P1. För det var så skränig musik på de andra kanalerna. Ärligt alltså.
AHA! Tantvarning! tänker du, och det går jag nog med på. Särskilt efter att ha lyssnat på just P1. Det var nämligen ett inslag om just tanter i eftermiddag - JUST när jag själv kände mig tantig. Det handlade bland annat om vad som utmärker en tant, saker som man kan plocka "tantpoäng" på. Till exempel kan man som ung blogga om husmorstips, kakrecept eller varför inte slöjd? Här känner jag minsann igen mig.

Tanten gillar vanligt hederligt kaffe, hon stickar absolut och är ivrig att plocka in från naturen så att hon kan safta, sylta eller baka av frukt och bär. Tanten tar tillvara på de resurser som finns. Hon älskar pelargoner, ja odling i stort, och så tantkaféer (som kännetecknas av att ingen förändring skett de närmsta tjugo åren) så klart.


"Det finns en massa nyanser av tant"
Karin Lövgren
, Umeå Universitet


Hur hon är i sättet skiljer sig lite beroende på vem du frågar. Somliga menar att tanten är sur, långsam - speciellt i kassan, där hon gärna tar upp extra tid genom att betala med enbart mynt - och bestämd. Dessutom spjärnar hon med kraft emot all form av förändring. Hon är sparsam, för att inte säga snål.
Å andra sidan sägs andra tycka att tanten är fri i sinnet, tar vara på dagarna genom att hänga med sina tantkompisar och göra roliga saker. Hon är snäll och trygg, och har skinn på näsan så att hon kan stå på sig då det behövs.

Gemensamt för båda är att tanten oftast inte arbetar längre, kanske är hon ensamstående? Hon har i varje fall friheten att göra saker själv om hon vill. Åldern är relativ i sammanhanget, man kan vara tant i de flesta åldrar menar forskare. Kanske är det så att dagens unga håller på att förändra begreppet tant till något positivt?

Jag tycker att det finns lite tant i oss alla. Både positiva och negativa sidor. Allt handlar om att se det. Karin Lövgren har hittills inte själv stött på någon som frivilligt kallar sig tant. Det kanske är dags att förändra den saken nu? Erkänn! Annars kan du ju alltid lyssna på P1 och vara tant i smyg, precis som jag:



Kärringvarning

Jag har redan erkänt att jag är en tant. Nu kommer nästa; jag är en kärring också. En gnällkärring. Bara för att det lönar sig. Jag åt en B&J-pinnglass för några dagar sedan. Den saknade det utlovade jordnötssmöret. Frida fattar tag i tangentbordet och slänger iväg en reklamation. Idag kom belöningen:


Farligt


På utsidan vanlig. Inuti unik.

Jag har världens sällskapligaste kattunge hemma. Liksom sina syskon måste hon hitta nytt hem. Annars är det ju risk att jag måste spara henne. Och jag är inte den blödiga typen. Jag brukar inte ha problem att sälja de små som föds hos oss. Oavsett om det varit kaniner, katter eller andra djur. Men denna. Vartän jag går följer hon med, just nu ligger hon ihoprullad vid mina fötter.

Äter vi sitter hon på en stol, eller allra helst på bordet. Fastän hon inte får vara just där. Dricker jag kaffe vill hon smaka. Ser vi TV ligger hon på en kudde bredvid. Går jag ut och allihopa leker och busar så kommer hon genast springande och vill umgås. Har alla somnat i en hög är hon inte där, då är hon nära oss istället.

Hade vi inte redan två hade det kort sagt varit kört för länge sedan.

Världsmästarna


Vantfrossa

Jag vet inte hur det gick till när jag började älska tradition, kultur och hantverk. Jag bara gör det. Allra mest älskar jag allt detta genom att hantverka själv. Idag har jag gjort klart ett par Lovikkavantar, det krävde en del research för att de ska bli så äkta som möjligt.



Mina första egenstickade Lovikkavantar gav jag i tackpresent till en god vän.


För att de ska kunna kallas äkta ska de vara stickade i löst spunnet ullgarn - det finns ett speciellt garn som kallas just Lovikkagarn - och sedan lite löst tovade. Naturligtvis ska de utformas efter det traditionella mönstret. För den äkta känslan ska de även kardas både in- och utvändigt. För att kunna kallas alldeles äkta ska de även tillverkas för hand - i Lovikka, och mina vantar uppfyller alla kraven utom det sista.

Här får du några inspirationsbilder jag googlat fram och knyckt. För att förtydliga inspiration vill jag påpeka att tekniken även passar till mössor, strumpor och annat kollijox:



Kärlek vid första ögonkastet.


Klassiska Lovikka i grått garn


Vackra Lovikka med moderiktig spets och pärlor för en feminin touch



"LOVIKKAVANTENS URSPRUNG är arbetsvantarna
som var stickade för att passa i en lädervante.
Arbetsvantarna stickades stora med rymliga tummar
för att lätt kunna glida av handen om man fastnade
i tömmar eller annat.

De var också stickade så att de inte hade någon
tydlig vänster- eller högervante, på så sätt kunde man
byta hand när vanten blev sliten på en av sidorna."

Ulf Larsson



Vill du läsa mer om Lovikkavantarnas historia rekommenderar jag ett besök på Ulfs sida. Mycket intressant om man gillar kultur. Ull har många goda egenskaper som gör att den lämpar sig särkilt bra för strumpor och vantar, bland annat så värmer den trots att den är blöt, och den renar även sig självt om den får hänga ute när det är fuktigt väder, tex under tak när det regnar ute.



Äkta Lovikkavantar


Efter mina forskningar har jag även fått lära mig att garn spunnet av kortfibrig ull är mjukare än garn från långa fibrer. Svenska lantrasfår har oftast långa fibrer, vilket ger ett stickigare plagg. Min mormor har även lärt mig att blandgarn är bäst för hållbarheten, ull slits nämligen ganska lätt.

Nu fick du en minikurs. Är du intresserad finns ännu mer information på nätet, bara googla!

Humor

Matti har börjat fila på sin önskelista. Han vill ha saker som ingen annan har, och napp med annorlunda mönster är ju inte att förakta. Klicka på bilden för att komma till inköpsstället. Inspirerad av pappa önskar han en sådan här:





En klassiker att återupptäcka!

För er som efter förra inlägget försynt undrar vilka sällskapsspel vi nöter hemma, så ligger Rävspelet eller Mickelspelet i topp för tillfället. Min barndoms Rävspel såg ut så här, idag är det ny gullig design men reglerna desamma. Jag publicerar de regler jag googlat fram då de faktiskt verkar lite svåra att få tag i om man (som vi) råkat tappa bort dem.

Spelregler för Mickelspelet eller Rävspelet

Innehåll:

Spelplan

2 rävar - röda spelpjäser

20 får - vita spelpjäser

 

Vad spelet går ut på

Den ena spelaren sköter fåren, den andra de båda rävarna. Fåren ska ta sig tvärs över spelplanen till "hagen", dvs fyrkanten inramad i rött (totalt nio får). Rävarna ska försöka fånga så många får som möjligt på vägen.

 

Spelförberedelser

Vid spelets början placeras rävarna nederst i hörnen på den fyrkant som är utmärkt med en röd ram. Alla fåren ställs upp på motsatt sida. Räven börjar alltid spelet.

 

Spelet kan börja

Spelpjäserna flyttas ett steg i sänder. Fåren får bara flyttas framåt eller åt sidan. Rävarna får flyttas i vilken riktning som helst, även bakåt. Alla pjäserna måste dock följa de svarta linjerna eller kanten på spelplanen. Fåren fångas genom att räven hoppar över spelpjäsen, som tas bort. Räven kan hoppa över flera får i samma drag, om det finns ett tomt hål att hoppa i mellan fåren. Räven fångas, om fåren lyckas tränga in den i ett hörn, där räven inte har möjlighet att hoppa.

 

Vem vinner?

Fåren har vunnit, om så många lyckats ta sig över på andra sidan att de fyller "hagen". I annat fall vinner rävarna. Om fåren lyckas stänga in rävarna vinner fåren också.


Speltipset

Ordrazzel, Boggle eller Ordboxen. Kärt barn har många namn, men här bor barnet inte - ännu. Nu när hösten fortfarande gör sig påmind så är det sällskapsspel om kvällarna. Idag testade vi detta utvecklande spel hos några bekanta och jag vill rekommendera ett köp. Klart värt pengarna!

Man rasslar runt ordtärningarna, låter dem trilla på plats i ordboxen och startar tidtagningen. På två eller tre minuter ska man hitta så många ord som möjligt, med minst tre bokstäver. Därefter räknas poängen ihop. Ord som ingen annan har hittat är vad som belönas.


En klassiker att önska sig!

Nordiskt mönster

Idag har jag plockat fram höstgörat. Mamma började men undrade lite fint om jag kände för att slutföra istället. Det är man ju inte avig mot, så nu nöter jag luser på vart femte varv. Den blir mörkgrå med ljusa mönster, blir spännande att se om herrn kan ha den när den väl är färdig. Än så länge har jag inte ens hunnit till ärnarnas höjd på koftan.


Klicka på bilderna för att komma till stickbeskrivingen. GRATIS!

I övrigt är jag nu inne i höstens sysslor, anade aldrig att det skulle ske så snabbt, bara för att vädret plötsligt slog om?! Har planer på vantar också, och besökte därför ortens bibliotek idag. Jag hittade boken Solveigs vantar som rekommenderas för alla med intresse för kulturhistoria. Vilket arv att föra vidare! Där fann jag inspiration till mönstrade tumvantar i alla valörer. Resultaten kommer säkert upp på nätet småningom.



Klicka på bilden för att komma till Solveigs hemsida.

Åres första

Körsbärstomat 'Gold Nugget'

 

Idag har jag skördat vad jag sått. I slutet av mars eller början av april petades ett tomatfrö ner i jorden. Nu har plantan blommat och burit frukt, och idag var de första äntligen färdiga! Gyllengula hänger de i klasar, idag plockade jag bara fem, men fler är definitivt på gång.


Tjoho



När vi besökte PDOL hittade vi ett ställe som sålde T-shirts. Vi kunde inte motstå utan köpte ett par åt Lina. Hon älskar att spela Pac-xon, så en Pacmantröja var guld menade hon. Den andra tröjan var festlig med den godisjagande rymdfararen. Kul att hitta sådant som andra inte har.

Dråp


Mjölklisa fick en present av  sin mamma. Hennes första husdjur. Tyvärr tog hon hand om den lite väl bra, för den dog. Kul så länge det varade i alla fall. Den första av fem kattbarn är borttingad och flyttar till Piteå den 21 augusti. Är du sugen på en häftigt personlig katt så hojta till!

Missbruk

Oftast förnekar jag. Fast det ligger nära till hands att erkänna direkt så tar det emot. En del av missbruk ligger ju i just förnekelsen. Fast databeroendet är ibland lite väl påfrestande. Ibland vill jag trycka ner ctrl+z och ångra något, ibland ctrl+c och därefter ctrl+v i mängder när något går bra. Mångdubbla glädjen. Fast det jag oftast märker är att jag saknar en gilla-knapp att kunna trycka på i alla lägen. Så frågan är om det är datorn eller facebook jag behöver mest?


RSS 2.0