Mammas trädgård denna vecka


Julrosen får verkligen lime och rosa att gifta sig med varandra. Underbart vacker Helleborus Niger
.


En grupp nickande pingstliljor minglar med rabattens publik nummer ett; mossflox.
Pingstliljor 'Thalia'

Sommar, sommar, sommar!

Idag blev det midsommar igen. Trots våra svårigheter att bestämma aktivitet så blev det rätt bra ändå. Först var vi en snabbsväng i Älvsbyn, där vi fuskade till det med mjukglass till frukost. Fridas favvo-frulle för dig som undrar. Sedan åkte vi hem, packade i ordning vår nyligen inhandlade matsäck och drog till Norra Europas största obundna fors - Storforsen. Här finns klipphällar som värmts av solen, naturstigar kombinerat med handikapp- och barnfamiljsvänliga spänger och framför allt - strålande sol från klarblå himmel!

Hundarna följde såklart med, även Micke och Steve som vi barnvaktar medan deras mattar är i Danmark på Världsutställning. Micke är den skötsamma av de tre, han trippade så fint vid sidan utan att märkas det minsta. Vina ville på upptäcktsfärd och Steve njöt i fulla drag av att vara på ett av mattes favoritställen. Det verkade minsann som att han visste vart vi var.




Från vänster: Micke mask slappar och svettas lite, Steve håller koll medan kompisarna vilar, Steve kikar fram under sin schyssta frilla, och så försökte Micke klä ut sig till en myrstack. Tror jag.

Och så en liten bildserie då Vina badar bland klipphällarnas vattenfyllda svackor och brusande småforsar. Hon som inte skulle bada innan utställningen ...





På vägen hem stannade vi till hos Mikas bekanta i Vidsel, sedan kom vi hem, käkade sommarsallad och Mika klippte äntligen gräset. Detta med gräsklipparen som tycks ha drabbats av en förbannelse eller två. Varje gång den ska igång måste den skruvas isär, flirtas med, skruvas ihop, stampas på, skruvas isär igen, sättas samman och sedan - om man har tur - så startar den på andra draget. Eftersom att den saknar ljuddämpare lever den rövare, så det är hörselkåpor på, och hundar och katter inomhus som gäller. Det glammar lite väl mycket i hundgården annars.

Nu väntar soffläge, kanske lite TV- och datatid och sedan är detta årets midsommar över. Rätt bra att fira midsommar med just sommarvardag. Passar Frida perfekt.

GLAD MIDSOMMAR!

Besvärligt beslutsfattande

Imorgon är det midsommar. Planerna lyser med sin frånvaro, men Mika Tapani Mäntyranta förefaller intresserad av att dela dygnet med mig. Åsikterna går isär, men vi funderar på traditionellt firande. Eller så inte. Eller så. Ja, vi får se helt enkelt.

Storforsen
Traditionellt firande, typ folkfest. Mycket folk, mest barnfamiljer, och så en del go-mat förstås.

Älvsbyn, Lomtjärnsparken
Traditionellt firande på nytt ställe - här har jag aldrig firat förr.

Hemmavid
Grillning av välmarinerat kött och någon cider eller vin.

Hos syrran
Grillning av samma kött, men med syster och hennes familj som sällskap. Kanske nån kompis till Mika också om han får vara med och bestämma.

Laver
Tokigt firande med roligt sällskap i den före detta gruvbyn. Sjöutsikt och garanterad myggförekomst. Även här är det okej med lite starkare drycker ...

Piteå, Badhusparken
Traditionellt firande i storstan.

Svårt val. Lina är inte hemma, så någon hänsyn till barnvänlighet behövs inte just den här gången. Som synes är de flesta förslagen lugna tillställningar. Tål att funderas på ett tag till, me risken är väl överhängande att det varken blir hackat eller malet om vi inte beslutar något snart.

Övernattingen löses bäst på hemmaplan, men det kan ju bli oväntat trevligt att åka bort. Återkommer med rapport om vad det blev.

Så kul!

Idag kikade jag in på Blocket. Gissa om jag blev förvånad när jag ser att Vina fått småsyskon?! Helsyskon, fyra hanar och två tikar. Måste ju nästan ringa och fråga om vi får ta med Vina och komma och hälsa på! Tur att jag inte ska ha fler hundar än på ett par år, annars hade ju det här varit farligt värre!

Vore kul att surra lite hund och se hur "vår" uppfödare funderar kring rasen och dess användningsområden. Bäddat för äventyr!



Snyft.

Tänk att få vakna med dig alldeles nära
tätt intill kroppen när morgonen gryr.
Känner mig lycklig som får ha dig min kära
det pirrar i magen jag känner mig yr.

 

Lyssnar till dina andetag när du vänder dig stilla
du smeker min kind och säger kom.
Tänk att få vakna med dig vid min sida
lägga huvudet på armen och sedan somna om.

Eva Rawling


Inspiration saknas

Ikväll har jag möblerat om lite. Egentligen ville jag måla men hade inte inspiration och hittade inga bra bilder att utgå ifrån. Jag som tänkt påbörja en serie tavlor för kommande behov. Får väl försöka på nytt senare istället.

Annars är det rätt lugnt tempo här. Laddar inför jobbarnatt på söndag. Kanske man borde vara vaken länge ikväll så det är lätt att vara vaken när man ska jobba? Och vilken mat ska man ta med när det är dags? Vad passar egentligen bäst att ätas under natten? Kanske inte palt i alla fall.

För dig som undrar har jag fått börja jobba i Arvidsjaur på ett ålderdomshem. Det är väldigt tillfredsställande att kunna hjälpa andra människor till en lättare vardag och i mitt fall, en skön natts sömn. Den arbetsgrupp som är utbildad att ta hand om våra åldringar är fantastiska. Vilken känsla för andra människor.

Förutom jobbet i grannkommunen har jag även fått veta att jag ska få springvikariera och jobba som extrainsatt personal på hemtjänsten i en by bara två mil hemifrån. Det är också skönt.

Något som förvånar mig är att jag som saknar utbildning inom allt vad medicin och omsorg heter, ändå kan få möjligheten att jobba med just detta. Ansvaret är enormt, men som tur är har man ständigt stöd av jourhavande sjuksköterska, så jag behöver inte fatta beslut ensam. Som gröngöling känns det otroligt tryggt.



Du omsluter mig på alla sidor
och du håller mig i din famn

Hmm ...

Idag hände det. Det var oväntat men lite festligt. En kille lade till mig som vän på fejan efter att jag angett min status som singel. Ytterst märkligt. Visst är det ju trevligt med nya bekantskaper, men är det läge? Nja. Dessutom borde man väl åtminstone presentera sig eller slänga iväg ett mejl eller nåt. Eller har jag helt missat något?

Annars sitter jag i soffan och spejar på det underbara kronprinsessbröllopet. Snacka om att det är vackert! Egentligen hade jag velat vara på plats, men tid, råd och sällskap saknades. Så jag tröstar mig med att det är bekvämt att följa HELA arrangemanget från soffan hemma, även om det fattas bröllopstårta och annat gott.


Bilden knyckt från Expressens sida.

Många anser att det hela är ett spektakel och slöseri med skattemedel utan dess like. Jag är av en annan åsikt. Jag har alltid trivts med att representeras av kungahuset, de är så bra på det de gör. Dessutom ska man väl ändå visa att Sverige är ett välfärdsland? Att det finns pengar avsatta för kultur och liknande är väl menat för sådana här tillfällen?

Heja Sverige, ett kanonarrangemang! Underbart planerat, vackert, vackert, vackert!

Tjusigt



Tänk vilka fynd som väntar på att göras. Hoppas jag får en fläskig och fin lön nästa gång. Vore inte tråkigt.

Great plans!

Ikväll har jag mutat en vän  med ett helt jordgubbsland för att få lite tips och råd till livs. Lovar att det var värt det! Gräver upp ett till land om så krävs. Nu saknas bara tid och pengar så ska jag se att allt löser sig till det bästa. Idéer saknas inte på det här stället, nu gäller det bara att utveckla det hela och bolla lite så det drar igång ordentligt.

Vem gissar vad för vackert det här ska bli?


Vad är kärlek?



På en skala vitt till svart
känns just nu som evig natt

Intet svart och intet vitt
Grått är tonen som jag fick

Ingen strimma ljusnar livet
inget går att ta för givet

Grått som sten och lika trist
stenar saknar känslor visst

Att en sten kan verka mjuk
allt är inte som det ser ut

Sten som förr synts skön att vila på
inses vara hård ändå

En ström av tårar stenen blöter
vätan mjuka gropar nöter

Svårt att vara mjuk, förhållanden är svårt
när det som gäller är hårt mot hårt

Sten mot sten, så syns en gnista
Må det bära eller brista

Kanske, hoppas, önskar, vill
men det räcker aldrig till

En sista dans.

Ikväll har jag fått kommentaren Aj på min ändrade relationsstatus. Inte fan är det skönt, det erkänner jag. Ibland blir det sådär knäppt bara. Jag hade hoppats på att man i ett förhållande beslutar om viktiga saker TILLSAMMANS. Insåg att det var för mycket begärt när den andra hälften beslutade att åka utomlands för FN-tjänst i sex månader. Utan att fråga.

Egentligen vill jag inte skriva något, så jag kan visa vad vi gjort idag istället.

Fyra årstider

- utställning av konstgruppen Lärkorna från Älvsbyn
Visar här några av mina favoriter som hänger i galleriet hela sommaren. Öppet mellan 11 och 18 om du är sugen på ett besök.



Hittat inspiration till akvarellmålning ... dags att återuppta?





Dagens göranden och (åder)låtanden

Avva gjorde eld och bjöd in till korvgrillning idag. Inte tråkigt! Vina fick gå på grönbete och hon pekade humlor och annat trevligt. Rullade på en död ödla också. Den doftade så härligt.





Under eftermiddagen har jag och Lina låtit åderlåta mig, vunnit 50 spänn på Triss och hundvaktat lite. Dessutom bjöds vi på en härligt sliskig rabarberpaj med farinsocker - en oväntat kolasmakande häftighet. Mums!

Ikväll sover bönan med mig. Mika handräcker min farsgubbe med gräsrullning och så skulle han tidigt till Boden imorgon, så han beslutade att sova över. Lugna gatan med andra ord. Nu känns det som natt, så jag ska gräva fram en bild av en uggla. Gonatt!

Sol i hjärtat



En solig smula i sandslänten mår gott i mammas knä.




Älsklingsunge.


Vi gå över daggstänkta berg, fallera!


Vina får stanna hemma idag.

Idag blir det skolutflykt för hela slanten. Vistträskskolans elever och personal ska ta sig en promenad till det lokala sandtaget. Dit gick vi redan på min tid, när den gamla skolan ännu inte brunnit ner till grunden. Även de nya lärarna verkar uppskatta vår fina natur, och det är ju jättebra, då får ungarna också lära sig att ta vara på det man har nära.

Igår chockades jag av mitt barn. Hon, som tidigare föraktat allt vad idrott och lagsporter heter, gick ÄNTLIGEN med på att följa sin kompis Tilde på fotbollsträning! Makalöst! Två års tjat funkar inte, då är det bättre med två minuters pepp av en riktig kompis. Härligt!

Nu måste jag börja glida iväg så jag hinner vara med på promenaden! Mors!

I lust och fägring stor

Nu nalkas ljuva sommar där gräs och gröda gror.


Julros Helleborus niger


Förgätmigej växer i blått, vitt och rosalila nyanser i mammas trädgård. En underbar och underskattad liten blomma. Visar även bild av de plantor vi flyttat från entrérabatten mot grillplatsen. De fick ny boplats mot skogen, där det var lite tomt innan. Nu ser det bara frodigt och fint ut. Gult, orange och rött. Glada solfärger.


Tystnadsplikt?


Tomma ord?

För någon vecka sedan pratade jag med en nyfunnen vän om tystnadsplikt och känslan av förtroende man bör få med sig från sin vårdcentral. Idag när jag var kallad till cellprovskontroll återkom dessa tankar.

När man kommer in till vårdcentralen i Älvsbyn möts man av en öppen korridor och ett öppet väntrum. Receptionen är väääldigt privat, två skärmväggar som tydligen ska dämpa ljud så att iiiingen ska höra vad man talar om. Hur kul är det att ALLA i väntrummet hör ens ärende, personnummer och annat?

Jag röstar på att man bygger en privat reception, med ljuddämpande glasväggar som släpper igenom ljus. Ordna fler sittplatser och KÖLAPPAR så att man vet när det är ens tur. Nu finns följande lapp uppsatt på den privata skärmen:

Respektera tystnadsplikten, sitt ned och vänta på din tur.

Problem uppstår genast. Jag satte mig ned, men då tror ju folk som kommer in att det är fritt fram att köa bakom den "privata" skärmen. Jag missade alltså min köplats för att jag gjorde som man skulle. På köpet finns endast två sittplatser INNAN receptionen, men det är ju där det blir kö? Kanske satsa på att köpa in lite fler stolar? Då kan ju fler vara lika duktiga som jag och sitta och vänta på sin tur. Med kölapp så vet man ju dessutom vem som faktiskt kom först. Enkla medel som tydligen är svåra att genomföra. Eller? Ska ringa och klaga. Kanske skapa en facebook-grupp. HA! Det ska lära dom!

Grattis Sverige!

Idag har Nationaldagen firats utan ett enda "Du gamla, du fria". Dock har vi hunnit besöka Kyrkmalmen, där dragspelsklubben höll låda och långa farbrorn gladde barnen med sina festliga ballonger. Vi åkte egentligen mest för att kika på växtloppisen, men jag hittade inget jag direkt ville ha. Lina sålde lite jordgubbsplantor och förtjänade sina slantar. Vi såg en frände till Vina och sedan åkte vi hem.


Hemma laddades väskan med kaffetermos och lite mellis. Vi drog ut på äventyr i spårskogen. Vina invigde sin nya spårsele och fick för första gången användning av spårlinan. Förra gången lånade vi dessa saker, men nu hade vi tagit med egna. 



Andra spåret var lika lätt som det första ...

Precis som senast var det rakt på i stort sett hela tiden, hon ligger på bra i spåret men verkar ändå noggrann. Idag fick hon sin första vinkel utlagd och det funkade utan minsta bekymmer. klöven i slutet var inte lika väldoftande som första gången, den här var aningen färskare.

Många åsikter finns om det här med hundträning, och det är svårt att som förstahundsägare avgöra vilken linje man ska följa. Vissa menar att en fågelhund ska jaga fågel och inte ägna sig åt några som helst bisysslor. Andra menar att man ska vara så aktiv det någonsin går med sin hund, oavsett ras. Jag röstar på mångfald, väljer aktiviteter efter vad jag hoppas passar rasen, och hoppas att vår hund är tillräckligt intellektuellt begåvad att inse att:
spårsele + spårlina = eftersök
pejl + bössa på axeln = fågeljakt
dragsele + cykel = kul motion
Under tiden hon spårar ska hon alltså ha på sig sin spårsele, så snart hon hittat rätt åker belöning fram och selen av. Samma lika vid jakten och cyklingen; då borde vår klipska donna snabbt lära sig ett och annat om aktiviteter.

På tal om aktivering så cyklade jag hem min cykel från mamma ikväll, och passade då på att ta en tur runt Muskussjön. Vina fick springa lös en bra bit, det uppskattas väldigt och hon följer väldigt bra när man cyklar, hon vill inte riskera att bli lämnad. Vid bäcken man passerar såg jag en knipa som jag råkade skrämme iväg en bit. Då fick Vina också syn på den. En kort stund senare var hon tjugo meter ut i vattnet för att försöka knipa den. Fågeln hann naturligtvis undan och vår utter fick klä av sig cykelselen som knappast kan vara särskilt bekväm när den är dyngsur.



Nästa gång ... Då hinner den inte undan!


Imorgon får damen vila hemma medan vi jobbar. Kanske hon gillar, hoppas på det i alla fall. Hon får hålla ordning hemma och säga till om tjuvarna som härjat i byn närmar sig. Nu dags för dygnsvila!

Fortsatt aktiva dagar ...

I morse skjutsades Mika till Kallax för vidare färd mot huvudstaden. Han skulle se AC/DC live tilldsammans med några bröder och en svåger. Han har sett fram emot det hela, och när jag pratade med honom ikväll efter konserten var han nöjd med själva upplevelsen men tyckte att det var trist att inte ha haft sittplats.

När jag och mamma lämnat Mika på flygplatsen åkte vi vidare till Storheden, där vi inledde med frukostfika, sedan köptes diverse trädgårdstillbehör. Vi har hunnit besöka Coop, JULA, Jysk, Blomsterlandet, Fagernäs Handelsträdgård, Vittjärvs handelsträdgård, Plantförsäljningen vid rondellen - Astrant plant tror jag det hette, Konsum i Älvsbyn och så raggade vi förbi min mosters nyköpta hus. Där ser det fint och välskött ut. Kul att ta över en sådan tomt!



Här får ni en utvärdering efter dagens intryck:

JULA
Här finns några olika prisklasser på bland annat bevattningssortimentet. Bra med alternativ till Gardenas ibland dyra lösningar. En härlig butik med gott om inspiration för en kreativ besökare.

Aktuella erbjudanden:
inga?

Dagens inköp: fler krukor (eg. stora baljor) till växthusets tomater och gurkor, två holkar och lite kontorsmateriel. Mamma hittade bevattning till två av sina rabatter.


Coop
Har det mesta inom bygg och trädgård till konkurrenskraftiga priser. Fina plantor under försäsongen, mot slutet har det hänt tidigare år att det är torra och vissna blommor, men idag var det kanonfina exemplar av de perenner och buskar vi såg. Fridas köparnerver sprätte men jag lyckades hejda henne.

Aktuella erbjudanden:
Pyramidthuja 79 kr
Klätterros 'New Dawn' 99 kr
Stora perenner i 3-liters kruka 100 kr

Dagens inköp: inget idag, men jag ska hit igen!!!



Blomsterlandet
Stor och ljus butik med inomhusväxter inomhus, sommarblommor ute under glastak, och perenner i det fria. Fina plantor och normalpris på det mesta. För dagen sämre ordning än det brukar vara.

Aktuella erbjudanden:
3 kryddväxter för 100 kr
Stora perenner i 2-liters kruka 99 kr
3 små perenna växter för 10 kr/st

Dagens inköp: En drös kryddor till mig och en hel del perenner till morsans numera tomma rabatt. Ex. Gillenia, krypnejlika, fjällbrud, kransveronika, liten plymspirea, osv. Bilder kommer troligen senare, när det är planterat.


Växtriket
Vi skippade Växtriket idag för att de tidigare slarvat så mycket med vattningen av sina uteplantor, med följden att de ser ledsna och griniga ut. Härlig butik för inomhusväxter dock.


Fagernäs Handelsträdgård (BoGrönt)

Härifrån kommer varje år en A5-katalog med lockande bilder av vackra perenner. Första besöket här för både mig och mamma. Butiken höll tyvärr inte måtten efter förväntan, även om det fanns gott om trevliga tillbehör. Slitna växthus och plantor som antingen såg fina eller rent ut sagt katastrofala ut. Träd och buskar var hyfsat trevliga i skick.

Dagens inköp: inget



Vittjärvs Handelsträdgård
Här har vi heller aldrig varit, bara passerat skylten någon enstaka gång. Trevliga växthus som fyllts med sommarblommor till bra priser. Här satsas på att exponera plantorna på ett för ögat smaskigt sätt. Mängder av färgglatt ögongodis, arrangerat i stora grupper för att locka till köp. En liten perennavdelning utan prismärkning finns också, men den var tyvärr inte så imponerande.

Aktuella erbjudanden:

Sommarblommor från 15 kr, ex. Petunia

Dagens inköp: två dagliljor i rosa.



Astrant Plant
Försäljaren borde gå en kurs, men blommorna ser fina ut, tyvärr sällan prismärkta. Det leder till en del prisfrågor som stjäl säljtid = besvärligt för både kunder och försäljare. Fina plantor som vattnas i ordning.

Aktuella erbjudanden:

inga?

Dagens inköp: inget



Konsum Älvsbyn

Trotjänaren har även i år pallvis med möjligheter staplat för försäljning. Inga perenner, ett fåtal sommarblommor, men drivor av fröer och jordar.

Aktuella erbjudanden:
5 säckar plantjord eller kogödsel för 135 kr. Blanda som du vill. Ord. pris 39 kr/st

Dagens inköp: Tidskriften Allt om trädgård, kobajs och hönsgödsel såklart.



SUMMERING:
Norrbottniska köpställen är bäst när de tillhör rikstäckande kedjor. Då säkerställs kvalitet på såväl varor som tjänster, kompetens och framför allt kundvård. Det kostar inget att vara trevlig, och kunderna känner sig välkomna tillbaka.

Dagens ...
... Hiss: Blomsterlandet, Coop, samt Blommor och Tings sommarblomsförsäljning.
... Diss: Växtriket, Fagernäs


Kvällen har ägnats åt växthuspiffing, ska fotograferas imorgon.
Välkommen åter!

Än det ena, än det andra

Är det inte kvarglömda linser så är det något annat. Idag åkte jag i ilfart till optikern för att kontrollera ögonen och där fnissade optikern åt mig.

- Inte växer linserna fast, men däremot borde det bli irriterat. SEX månader är länge för linser att vara i utan att du märkt något innan.

Ögat kollades med en mackapär med extra belysning och hon konstaterade att jag oroat mig i onödan. Tur. Annars hade jag gått med dubbel korrigering i sex månader utan att det behövts. Skräckhistorierna om fastvuxna linser som måste opereras ut avfärdades som moderna myter. Tur det också.

Så det var än det ena. Det andra då? Jo idag har jag haft riktigt kul. Jag och mammi har blommat hela eftermiddagen. Invånarna från en hel rabatt har flyttat till en annan del av trädgården. Jämförelsen med Kiruna ligger nära till hands, men istället för en gruva som genererar cash ska det bli romantik som ger fröjd för ögat. Det utan dubbla synkorrigeringar.

Vad har detta att göra med något alls? Jo, det är att nu när ögonen var i sin ordning, är ryggen i ett läge som närmast kan beskrivas som O N T. Nedböjd över jorden med en bruten grep och en rejäl spade får man snabbt träningsvärk. Känns närmast som att svanken gått av på mitten. Tur för Mika, då slipper han begära extra böj.

Här kommer nu några bilder från Grodan boll. Det vill säga grodperspektiv.






Fler bilder kommer senare, nu ska det sovas lite. Moj!

Panik!

I höstas reagerade jag på att jag såg väldigt illa. Till sist blev det ohållbart och ett besök hos optikern visade att min syn kraftigt försämrats. Ett par glasögon införskaffades och jag har varit mer än nöjd, nu har jag ju haft knivskarp syn.

Ikväll när jag duschat upptäckte jag det. OJ. Jag vet inte till hundra procent, men det KAN möjligen eventuellt kanske vara så att jag har linser på mig under glasögonen. HJÄÄÄLP! Hoppas jag vaknar tidigt imorgon så jag kan hänga på låset hos optikern för att undersöka saken närmre.

Denna känsla av panik önskar jag ingen. Hoppas att jag inte blir blind nu. Vad händer egentligen? Är det sant som skräckhistorierna berättar eller går det att lösa problemet? Kan någon hjälpa mig att ta ut en lins eller kanske till och med två?

Tidigare har jag tänkt att det bara är puckon som glömmer att ta ur linser, folk utan kontroll som inte MÄRKER att de har gele i ögonen. Så antingen är jag ett pucko eller totalt okontrollerad. Vet inte vilket som är bättre.


Mika menar att det var tur att det inte var en tampong jag glömt, men där hoppas jag att jag kan lita på att han kontrollerar så att allt är i sin ordning ... PLUS att jag då inte offentligt hade bett om hjälp eller skrivit om det. Tror jag.

RSS 2.0