Flerbarnstillägg

Oj vad kul jag haft idag! Jag har fått hoppa in under några timmar mitt på dagen för att servera byns 35 barn och deras lärare dagens lunch. Smögensej med potatis och kall sås var det som bjöds. Hade man själv haft 35 ungar så hade flerbarnstillägget varit grymt välbehövligt!

Egentligen heter det inte mattant längre, misstänker att yrkestiteln serveringspersonal är bättre överensstämmande med verkligheten. Skönt att slippa fixa allt käk till alla barn, då skulle man haft lika många armar som en bläckfisk. Eller något i den stilen i alla fall.



Kul var det att prova på i vart fall.

Elin and the Dudes

Min gamla klasskompis Elin har lagt upp en egen sida på Myspace som jag måste säga att jag blev imponerad av. Gillar stilen och låtarna. Känns konstigt men självklart jättekul att ha en kompis som är så bra på att sjunga. Jag hoppas att hon slår igenom framöver! Konstigt vore det annars.

Jag har lyssnat på hennes tribute to Eva Cassidy och jag lovar att det var bland det bästa. Frida grät. Typiskt.  Elin är en grym livesångerska och jag är glad att hennes låtar nu finns att höra på Myspace. Enjoy!

Elin and the Dudes




Mina varmaste lyckönskningar för dig och din musik Elin!

Pärleporten

Ni som hälsat på hos oss under den kallare årstiden känner kanske till vår lyxiga air conditioning door? För er som inte hittat hit så kan jag avslöja att ytterdörren sedan i vintras har haft ett extra ljus- och luftinsläpp på grund av en alltför otillräcklig tätningslist. Trodde vi ja. Det visade sig vid närmare granskning vara så att dörren slagit sig och nu var på väg att utvecklas till en propeller i trä. Typiskt. Nu har i alla fall snickarna kommit hit med den nya dörren som skiner ikapp med pärleporten. Nice. En aning golvkallt dock, snickarna har haft uppsatt ett plastskynke som ska skydda från att huset blir helt utkylt under arbetets gång; vi hade fyra minusgrader i morse. Brr...

Lina blev lite förvånad när hon innan skolan hörde att snickarna skulle montera loss den befintliga dörren och sätta fast ett plastskynke istället. Det är ju kallt ute! Hehe, undrar om hon trodde att vi skulle bo bakom ett draperi? Vore ganska nice, men bara sommartid tror jag. Under vintern vill vi nog gärna ha en lite rejälare dörr. Typ som den här, visst är den fin? Blir tjusigt när alla smådelar som trycke och låscylindrar är på plats.


Foto av vår nya dörr Allegro lånat från Polardörren AB

Nu ska det tas itu med dagen. Mors!

Har jag så här dålig humor på riktigt?

När vi precis ätit lunch i Kåbdalis kom jag på en tanke:
Den som ätit för mycket av en speciell maträtt kan ju sägas ha förätit sig.
Kan man därför påstå att en person som fått nog av giftermål har förgiftat sig?

Behöver jag nämna att jag efter att ha frågat Mika detta brast ut i gapskratt inför den mest frågande killen i världen? Min kusin Marie (som i normala fall brukar ha lika usel humor som jag själv, och som betraktar detta ordbändande och meningsvändande som grädden på livets mos) fnissade inte heller. Jag som tyckte att jag kommit på världens grej!

Är jag en usel skämtare eller är jag ett missförstått geni? Vad tycker du?

Bu eller bä?
Bajs eller anus?
Flipp eller flopp?
Ris eller ros?

Nu ska jag sticka vidare så att Petters vantar är redo för avhämtning på fredag.
Giv mig styrka.

Allvarligt talat

Nu är det som så att man faktiskt blir bekväm efter några år med en så välartad snorunge som min. Lina har alltid varit snäll, och när det är mitt eget barn så är allt så otroligt mycket enklare än med andras snorisar.

Jag är som sagt barnvakt åt Alva. En arg Alva. Hon är urtrött och vill inte alls sova. Men hon vill inget annat heller. Nu har vi bestämt att hon trots allt SKA sova en liten stund, men somnar hon inte väldigt snart så får vi kämpa med att hålla henne vaken ett tag till så att hon får nanna kudden för kvällen istället. Dagen har varit lång och spännande, hon har ju till och med hunnit utbilda sig i min bokhylla fylld av faktaböcker:



En nakenfis som skiter blöjan full...

Lina och hennes kompis Tilde ser lite film. Lina ser hemskt sällan på film, vilket har resulterat i att 80% av vårt utbud är okänt för henne. Vi har en del tecknade filmer, men hon har väl sett max fem-sex stycken av dessa. Kanske tema för lördagsmys? Filmkväll. Vi kör på det ikväll i alla fall.

Ha det gott!

Jag, Lina och Kärleken

Mika är i Kåbban i helgen för att jaga älg och vid tillfälle även fågel, så jag och Lina passar på att mysa hela kvällarna. Hon tjuvsover även i mammas säng om nätterna när Mika är borta. Hehe. Ikväll ska Alva sova över för att hennes faster Jenny gifter sig. Mamman och pappan syndar därför med alkoholhaltiga drycker och vaknatt, så hon har det härligt här med mig och bönan.

Idag har jag och Lina haft äran att föreviga detta, Jennys och Jims, bröllop. Jag fick låna brudparets kamera och Lina använde våran. Det är således Lina som fotat alla bilderna från bröllopet som jag publicerar här. Våra varmaste gratulationer till brudparet! Ni var verkligen vackra!

Jenny hade själv sytt alla flickornas klänningar, ett fantastiskt jobb! Allesammans matchade jättefint i det klassiskt kärleksröda temat. Rött, vitt, svart. Kärlek. Härligt att få vara med på bröllop trots att vi knappt känner varandra. Jag trivs i den högtidliga stämningen i kyrkan.





Så levde de lyckliga i alla sina dagar.


Nu ska vi ut och gå...


Besksöta (eller stensöta, inte riktigt säker på namnen här...) bär frukt så här års.

Idag har jag firat hösten med min kära mamma. Vi har promenerat i skogen och jagat björn, älg och kattas. Det sistnämnda vilddjuret lyckades Vina träa och få till ståndskall på. Häftigt. Dagen i bilder:


Kapplöpning!




Min lilla mamma saxade över denna blockerande trädstam utan att blinka. Vilken stil! Vilken grace! Jag hann inte riktigt med i svängarna med kameran, men ni ser den stilfulla landningen, i samma eller högre klass än Kajsa Bergqvist, Emma Green och brudarna:


Hoho! Vi har hittat nåt! Svarta fjädrar, utströsslade bland kvistar och lingonris...

Kamikaze-spets i särskilt snygg sandsprättarstil:



Ska vi leka? Jag är med!


Vi sammanfattar dagen som fylld av spring, bus, hundkompisar och bus. På återseende!

Argumentera aldrig med en kvinna

En man och en kvinna var på semester. Efter middagen ville maken ta en tupplur. Frun bestämmer sig då för att ta en tur i båten, fastän hon inte känner till sjön. Hon åker ut en bit, lägger ankar och tar fram en bok och sätter sig och läser.

Plötsligt kommer skogvaktaren förbi i sin båt. Han stannar bredvid kvinnan och säger:
-
God morgon, frun! Vad gör ni?
- Jag läser en bok, svarar hon (och tänker, Syns inte det?)
- Det är fiskebegränsning här, informerar han.
- Ja, det är möjligt, men jag fiskar inte, jag läser.
- Ja, men du har utrustning till det. Så vitt jag vet,
så kan du ju börja när som helst. Jag måste ta med dig in till stationen och skriva en rapport.
- För att jag läser? svarar hon tvivlande.
- Ja, det är fiskebegränsning här, informerar han igen.
- Men jag fiskar ju inte, jag läser.
- Jo, men du har utrustning till det, så du kan ju börja när som helst. Jag måste ta med dig in till stationen.
- Om du gör det blir jag tvungen att anmäla dig för sexuella trakasserier, säger kvinnan.
- Men jag har ju inte rört dig, säger skogvaktaren.
- Det är sant, men du har utrustning till det. Så vitt jag vet, så kan du ju börja när som helst.
- Ha en bra dag, frun! sa skogvaktaren och åkte iväg.



SLUTSATS:
Argumentera aldrig med en kvinna som läser.
Det är troligt att hon kan tänka samtidigt.

Hoppas....

Sitter och väntar på att klockan ska bli 17.57 så att jag får kasta in mitt sista enorma bud på den grönsvarta gneisoverall jag hittat på Tradera. Sista sekunden-bud brukar funka bra, då hinner konkurrenterna inte med. Ha! Overallen blir perfekt som extra ytterplagg när vi härjar med skotern i Kåbban eller leker i snön här hemma. Det tyckte Lini också, även om hon till vardags önskar få använda jacka och täckisar. Får se hur det funkar med täckisar, min lilltjej tror att man inte behöver klä sig ordentligt när man går ut...

Nu ska jag bevaka annonsen... Synes!

Nöjdast på stället?

Min lilla böna fick under veckan hem ett paket hon beställt på internet. Paketet hittades på GladaGrodan.se, vi rekommenderar dem varmt om du letar en personlig gåva till någon god vän, eller kanske till dig själv. Lina beställde den här tröjan som hon blev jätteglad över:



Lillebrors tröja i grönt, svart och vitt (även den specialbeställd av smulan) kom i samma paket, och den var jättefin den med. Nu ska lillebror bara växa i den så vi får se om han passar i den. Syrrorna fick inga tröjor den här gången, men kanske en annan gång?


Jättestor tutte till den pyttelilla brorsan Tor. Synd att Lina inte kan ta med honom i väskan när hon kommer hit varannan vecka. Bebisar är ju så himla små, så han skulle säkert rymmas, men som Lina säger; hon vill ju ha någonstans att vila upp sig från sina busiga småsyskon! Där tycker jag att hon överdriver en liiiiten smula, ser han särskilt busig ut på bilden? Njae, kanske bara trött. Just det. Men jag får nog nöja mig med att barnvakta Alva då och då, hon ska sova över nästa helg tror jag. Då ska mamma och pappa på partaj när faster Jenny gifter sig. Jag ska dit också, mest för att fota och hjälpa till lite tror jag. Får se vad det blir.



Ha det gött!

Frukostkemi

Högstadietidens introduktion av lackmuspapper var intressant. En stund. Tills dess att jag kollat att denna PH-indikator verkligen talade sanning. Vi vet att citroner är sura, så när lackmuspappret bekräftat detta sjönk intresset, för att bli mer intressant när vår lärare berättade att även saker man har hemma kan fungera på samma sätt. Kokt te är en av dessa PH-indikatorer; tillsätt citron och teet ljusnar. En dutt honung som är så vanligt i koppen så här i förkylningstider får till följd att teet mörknar.

Undrar om teet även kan avslöja sinnesstämningen på den som avnjuter det? Om personen ifråga till exempel är på ett särdeles surt humör? hmm. Tål att tänkas på.



För den som vill fördjupa sig i frukostkemi bjuder wikipedia på följande listade naturliga PH-indikatorer:
Växt Syra Bas
Blåbär (saft)

Rödkål (saft eller kokspad) rosa grönt
Te (kokt) färgen ljusnar
Hibiskusar röd grön
Jasminer gul mörkbrun
Rödklöver rosa-orange ljusgul
Nypon gul mörkgul
Hallon ljusgul mörkt brunaktig
Grönmynta ljusgul mörkt gulgrön
Kamomill ljusgul klargul
Eucalyptus färglös gulorange
Lakritsrot mjölkigt ljusgul gulorange
Lavendel rosa grön
Mandarin röd grön
Kanel röd/orange grön
Timjan orangegul indigoblå

Nu ska här avnjutas honungste.
Nöff.


Ett gott skratt förlänger livet

...så nu lever vi en stund till! Jag har idag färdigställt Arvids nya mössa. Den är inspirerad av Elsa Beskows saga Tomtebobarnen, skriven långt innan min karriär som stickerska påbörjades. En riktigt klassisk bok!


Gissa om vi fnissade och var nöjda när vi tryckte ner flugsvampen i mossan för att fota? Är det en riktig flugsvamp eller?


Foton av tagna av Arvids mamma Marie.

Älgarna demonstrerar, älgarna har fått nog!

Satt och kollade lite nyheter och ser att det precis som tidigare höstar blir allt fler viltolyckor nu när temperaturen sjunker och jägarna drar sig ut i skogarna med sina bössor, hundar och kaffetermosar. I lördags åkte jag och Lina tillsammans med några goda vänner till jaktstugan precis utanför byn, där det lokala jaktlaget huserar. De hade fällt två tjurar och en kviga innan klockan elva på förmiddagen. Jag trivs med att se på när jägarna samarbetar för att ta reda på köttet från skogens vilt. Känns som skördetider. Att dessa tider även skrämmer igång det mesta viltet så att de ibland rusar upp på vägarna i blindo är den mörka baksidan. Man måste köra försiktigt.

Jag ska dock villigt erkänna att jag också blir rätt sugen på att jaga, funderar på om det kan vara ett äventyr lämpat för helgen som ska spenderas med vovve, men utan Älsklingslina och Fismika. Lina åker till sin papi på fredag, och Mika åker tidigt imorgon bitti till Tåme på övning. Där blir han borta till onsdag nästa vecka. Jag känner mig en aning kluven inför det, det är ju alltid skönt att kunna ta dagarna som de kommer utan att behöva planera för någon annan än sig själv, men ibland känns det en aning ensamt. Blä.

Nu är det gåliggdags. Nattinatti!

Liten blir stor. Kanske snart vuxen? Hjälp!

Min böna har blivit stor. Hon stupade i säng så snart hon kom innanför dörren, sov redan innan huvudet landat på kudden. Orsaken var hennes första party. Klockan arton var vi på plats hos bästkompisen i Björnberg, dit elva andra ungar redan hittat. Jag hämtade upp min stortjej halv nio, och hon släpade ut mig i bilen direkt och sade att det var natt. Dags att åka hem med andra ord. Mammas lillgumma har blivit stor. Snyft. SNYFT. Vad göra? Försöka hinna få en liten bit av henne kvar, krama på, mysa med och bara älska att vara med henne? Mammas älsklingsböna. Alltid i full blom.

Kvällens outfit; party kräver den lilla svarta, här kombinerat med glittrigt och pärlaccessoarer. Hon väljer själv sina kläder. Noga. Ännu ett tecken på att småbarnstiden sedan länge gått förlorad? Javisst. Hon är så fin.



Sov gott, det ska jag göra (tillsammans med min favvosnutte Lina).

Alva



Igår insåg jag varför jag bara har ett barn. Trots att Alva måste vara ett av de snällaste barnen som finns i hennes ringa ålder så somnade jag klockan åtta på kvällen och sov i ett tills det blev morgon igen. Oj så illa! Nog visste jag att man blir bekväm av att ha en så duktig dotter som Lina, men att inte ens kunna hålla sig vaken efter en dag med Alva är illa! Hon har roat sig med att hälsa på grannflickan Matilda och vi följde även till Piteå en sväng. Alva har ändå bestämt sig för att vara hemmavid under dagen, för hennes moster behöver duscha och diska.

Nu drar vi igång dagen!

Snabb update

Jag och Lina åkte till Norra Europas största obundna fors förra veckan. Allt enligt hennes initiativ. Jättetrevlig dag med fina äventyr. Lina blev lite blöt om foten när hon skulle hoppa omkring från sten till sten. Ser fram emot nästa tur vi tar till Storforsen!



Idag är jag barnvakt åt Alva medan hennes mamma tar bort sin gallblåsa. Alva tränar att stå utan att hålla i sig och det går faktiskt riktigt bra! Hon är busig, lyssnar P3 och lockar på kissen hela tiden. Nu ska vi ut en liten stund. Ha det!

Morgonstund

Antar att uttrycket med guld i munnen syftar på att man får mer lön om man jobbar tidiga morgnar istället för att sova. Här blir det inte mer lön, men förhoppningsvis finare och mer städat.

Lina har precis gått till skolan. Hon ser så himla stor ut, en riktig skoltjej. Himmel vad snabbt det går! Jag visste att hon skulle börja skolan nästan direkt efter att hon börjat krypa, men ändå är man lite oförberedd. Gissar att hon precis när jag vant mig, tar studenten och börjar jobba, skaffar jobb, hus, kille, ungar, husvagn, sommarstuga och plötsligt ligger man där på ålderdomshemmet och funderar på vart dagarna egentligen tog vägen. Riktigt så illa är det inte, det är ju det här som är livet. Underbart och alldeles, alldeles för kort.

Tiden går snabbt när man har roligt.

Höstrustning

I eftermiddag har det varit fullt upp. Främmande hela dagen, hunnit passa Alva en stund, käkat palt ihop med massa andra ungdomar (ja det är jag väl än?) och deras söta snorisar, och en snabb promenad till Vistbacka för att kika på grannarnas nya hus.

DESSUTOM hade Postis Per kikat förbi med ett paket otroliga vårlökar! Så nu är det höst på riktigt, de ska ner så snabbt som möjligt så att de hinner gona in sig i rabatterna innan vintern är kommen. Nu blir det ögongodis heeela nästa säsong! Våga vägra vara lagom!




Det blir som synes en hel del vitt, med accenter i rött och gult, för att matcha primulorna jag redan har: gullvivor i pastellgult samt gul med röd kant. Blir häftigt att se effekterna! Det blå blir kanon mot tuvorna av pärlhyacinterna som lyser blått en bit in i senvåren. Läääängtar redan!

När jag skulle ut för att plantera var det en bister syn som mötte mig; jag hade trots allt inte blivit av med varken cikoria eller tistlarna som jag trott. En endaste liten rotbit blir snabbt en ny planta, så passa sig noga för att plantera dessa där de är oönskade! Operation höststäd tog fart, så efter ett par timmars slit med sax, spade och nävar var det dags att gå in för att natta lilla gumman. Imorgon är Dagen D för henne, då hon äntligen ska få se sin nya lillebror! Gissa om hon längtar!

Mika tog med sig den andra lillgumsan till Kåbban för att jaga, så jag är riktigt lonesome tonight. Rätt mysigt när man tänker efter. Ska röja lite men måste först få skryta att Vina hade hunnit få korn på fågel idag också! Hoppas att hon får skälla fast en fågel ordentligt imorgon så att husse kanske lyckas skjuta ner den åt henne. Vore verkligen kanoners!

Disken hotar att vandra ut genom dörren snart, så vi ses väl?!

Grattis till storasyster x 2!

Idag klockan 09.40 föddes det nya syskonet. Linas allra första bror. Världens bästa lillebror hoppas hon. Än så länge ligger han ju kvar på BB, men sedan hoppas vi att han kommer att må gott och vara någorlunda lugn så att pappa och Annso inte behöver stressa ihjäl sig för att hålla reda på båda småsyskonen. Klara verkar ju fartig värre.

Den mycket nöjda storasystern har ordnat med en liten present till sin lillebror och en egen present till sig själv, det måste ju firas ordentligt när det äntligen blir en till kille i hushållet och pappa slipper vara ensam representant av det manliga.

Nu är det nedräkning till fredag när nya familjemedlemmen beräknas komma hem och visas upp. Gossen vägde ca tre kilo, hade enligt uppgift mycket hår och var inte lika knubbig som kusin Alva (Lina undrade).

För er som undrar så är det knappast läge att skaffa syskon här på ett tag, Lina hävdar att hon behöver ett syskonfritt ställe att åka till och vila upp sig. Bäst att lyssna när chefen talar.

Må gott och gratta Lina när ni ser henne. Hon är nöjdast.

Lillan har blivit stor.

Nyss hemkommen från en liten och avslappnande cykeltur med lilla Vina sitter jag här och försöker komma på vad jag ska skriva om. Det blir betydligt lättare om man först lägger in de foton man vill använda, men de kommer senare. På tal om senare så ska jag, Lina och Vina åka till Storforsen när Lina kommer hem från skolan. Allt efter Linas idé. Hon tyckte att det var länge sedan vi senast var där på utflykt. Hoppas att dagen fortsätter att bjuda på samma vackra väder även senare idag!

Nu har ju Lina gått till skolan två morgnar i rad. Jag förundras varje gång och tycker att hon blir större och större för varje sekund. Nu är hon inte längre min lilla flicka, istället har hon blivit en sådan där stortjej som hon tidigare själv sett upp till. Hon kunde trots sin storlek ha de tre paren jeans jag shoppade åt henne förra veckan. Skönt. Hon tyckte till och med att de var fina! Det är nog den största utmaningen tror jag. Hon vet minsann vad som är snyggt och inte.

Igår begav vi oss ut i skogen med Linas mormor och Biiga. Vina var gasen i botten busig hela dagen och rafsade åt sig blåbär, kråkbär, lingon och odon där det fanns sådant att tillgå. Undrar om hundar kan bli dåliga i magen av för mycket bär? Mycket vitaminer fick hon ju i sig i alla fall. Totalt har vi nu plockat ihop dryga tre liter blåbär som vi fryst in. Blir gott att ta fram senare i vinter. Jag önskar bara att de gick snabbare att plocka. Helst hade jag velat ha en fyrti-sexti liter att använda till allt och inget.


Bärplockaren in action!



Nu ska jag kila iväg på kafferep. Ha det gött!

RSS 2.0