Nya tider

Pärlhyacinterna är äntligen i jorden. Blommorna får vara mitt nya sommarnöje istället för kaninerna. Enklare att sköta men kanske inte lika söta. Ojdå, ett rim mitt i allt! Rim eller inte, perenna växter behöver ingen vinterskötsel. Skönt.



Om någon behöver en kaninbur eller två eller sju så finns det några till salu här hemma. Idag har jag bara tre kaniner kvar att sälja, alla av rasen Lilla Tysk Vädur med vuxen vikt på 3-3,5 kilo. Naturligtvis är alla vuxna, dessutom inte släkt sinsemellan, så här finns tillfälle för en bra avelsgrupp! Misstänker att få lockas att köpa mina tyskar, trots att de är ovanliga till färg och härstamning, men ett försök kan man ju ge det.


Alice                                      Bremen                               Naja

Känns mycket konstigt att inte ha kvar kaninerna men det var rätt beslut att fatta. Jag har tagit det beslutet med tanke på mig själv och det finns måååånga andra saker jag gärna pysslar med istället, så någon sysselsättningstorka uppstår knappast.

Tror att jag ska ut och rasta min DBS nu, kanske Lina med kompisen Tilde hänger med på en sväng? Inte omöjligt.

A-barn!

Gulmårans Biiga "Biiga" Finsk Lapphund svart med ljusa tecken


Lagom till mammas födelsedag kom beskedet om Biigas A-höfter. Grattis! Ett steg närmre en eventuell valpkull... Håller tummarna för de andra provsvaren!

Jag anade det!

Nu vet jag äntligen varifrån mina gener för mörk hud kommer ifrån! Mamma är ju en äkta italiensk pizzabagare! Eller? Nyöppnade Pappas Palats i centralorten får passa sig för den oanade konkurrenten Mamas Mumsiga Mat...


Idag har vi bjudits in till byastugan i Lillträsk där det bjöds på stenugnsbakad pizza och tårta till efterrätt. Inte tråkigt! Tänk vilken tur att man har att brås på! Vi som var där var alla mycket mätta och belåtna efter bara några tuggor av de enormt goda och mättande pizzorna med valfri fyllning. Ni som inte var där missade definitivt något!


Linas och Johannas pizza av varianten Vesuvio - kan två bästisar dela på annat än ett hjärta?

Lina hade tur och hann  hälsa på sin kompis Johanna under dagen och sedan fick hon följa med oss till Lillträsk, där de lekte oavbrutet. Många varianter på att leka häst. Tydligen var det kul att fotografera varandra också:




Eftersom att alla hundar (läs tre; mammas lapphund Biiga, syrrans blandis Nelly och andra syrrans pudel Chess) var med så tog jag en minipromenad ner till sjön med dom. Uppskattat att få rusa av sig, Nelly var trött efter ett tag, och Chess slocknade så fort vi kom hem.




Drickpaus för de tre musketörerna

Avslutningsvis så har dagen varit kanon! Har hunnit hälsa på AnnaBe och även tvärstädat när vi kommit hem från pizzeriet. What a wonderful day!


Schack matt

Chess (eng. för schack, övers. anm.) har haft fullt upp under de dagar han har varit här. Idag har han lekt med Biiga och Nelly nästan hela dagen. Just nu sussar han i sitt lilla hus. Älsklingslina kom idag också, och de kommer fint överens allihopa. Jag skickar MMS till syrran varje dag med hälsningar från Pudelsson, och här får ni också en bild.



Förutom pudel så fylls mina dagar med mer och mer blommor. Just nu är det pärlhyacinter och tulpaner för fulla muggar! Rabatten är fylld till brädden och jag har börjat spekulera i nästa rabatt, för i jordlösa hinkar kan ju inte mina raringar bo.

Till följd av allt uteliv så är jag också schack matt så nu är det gónatt!

En vistelse i Pitstan

Igår var jag i Piteå en sväng och passade då på att besöka Mikas bror och hans familj. Chess spelade lite fotboll med Elias och var en hejare på att dribbla!

Elias satsar på långskott!


Snyggt lagarbete!


Jag och Mika hälsade i söndags eftermiddag på i Nybyn för att prata jakt och hundar, och på väg dit såg vi ett par älgar. Den här hornlösa vårtjuren såg vi när vi var nästan framme hos min bekant.



Löven spricker fram och blommorna växer och frodas. Bakom garaget har jag sett att vallmon är tillbaka för att redan vara i knopp. Härligt! Lite blåsigt men ändå rätt varmt, så det är fortfarande härligt att vistas ute.

Ännu ett bröllopsfoto

Det här fick vi faktiskt tidigare, tror det var strax före jul om jag minns rätt. Det är ett foto från ett bröllop i somras, där Mikas vänner äktade varandra. Färgtemat var grönt, och turligt nog så råkade vi matcha.


Ojojoj

Hektisk helg hindrade henne handha hennes hemdator.

Ja ni läste rätt. Helgen har varit ytterst innehållsrik. Lördag var det hundutställning i Sjulnäs, där jag debuterade tillsammans med bästaste bästa Cillans vovve Chico.  Han fick trots sin matvägran tidigare under veckan (han åt nästan inget hos mig) en tvåa. Inte dumt alls, det han fick nedslag på var främst att han var mager (inte så konstigt, men pinsamt att jag inte lyckats göda honom bättre) och kort steglängd bak. Saker som kan gå att förbättra till nästa gång. Så nervös som jag var inför utställningsdebuten var det länge sedan jag var. Chico och jag såg ut så här under dagen:


Alla tre hanarna i öppen klass tilldelades tvåor, men självklart var Chico snyggast!


Som tur var så befann vi oss på plats redan när utställningen började släppa in deltagare vid sju på morgonen. Chico hade med andra ord hunnit bli ganska trött och alltså även avslappnad innan det var vår tur att gå in i ringen.

Vi hann även se Svarta Tassen-gänget dra hem storslam med sina affenpinschrar. Maggan och Steve blev BIR och BIM, och cert tilldelades Micke som därmed blev svensk och finsk champion.


Affenpinscher var än man kollar. En fantastisk syn.



SchnyggCrumbi


Mia och Steve ställde sig så snyggt de kunde, och det gav resultat! Bästa hane.


Från vänster: Mia med Steve (BIM), domaren och Sussie med Maggan (BIR).


Självklart spanade jag in Norrbottenspetsarna också...

Efter att ha lämnat tillbaka lånehunden Chico åkte jag tillbaka till min moster Sara, vars tik påbörjat sin valpning. Celine födde två välskapta, stora och starka gossar, troligen röd och röd sobel.


För er som inte övervarit en valpning så är det något jag verkligen rekommenderar om man är ute efter en häftig upplevelse! TUSEN tack Sara för att jag fick vara med.

Kvällen avslutades med att jag hämtade storasyster Hannas dvärgpudel Chess hos pappa. På väg hem passade jag på. Här kommer foton av nyss utexaminerade grabben:

Inte illa, snyggast färg också!

Det här med hundar verkar bara eskalera allt mer. Ber om ursäkt (men bara för sakens skull, inte för att jag egentligen menar att det behövs) för att den senaste tidens inlägg så trångsynt kommit att innefatta endera hund, trädgård eller ännu mera hund. Trogna bloggläsare får stå ut och nya kanske inte hunnit ledsna. Vad vet jag? Bara att jag är valpsjuuuuk...

Sov så gott så kommer mer foton imorgon.

Bröllopsminne

Idag fick vi tackkort från det bröllop vi gästade under nyårsaftonen. Det var ett jättefint samiskt bröllop där Mika var toastmaster. Mycket kul att de även skickade med ett foto av oss:


(Sjalen stickade jag själv, den var inkörsporten till min nya hobby)

Lite bilder

Kläppylets Dárkil Dorvu "Chico"
Lapsk vallhund, brun med ljusa tecken.


Ringträning med Chico idag, det gick rätt ok för att vara första gången. Han funderade säkert varför i hela friden han ska stå? Det kan väl aldrig räcka med att bara stå och se snygg ut för att få en godbit? Efter några korta träninspass så verkar det som att handtecknet har börjat fastna, så vi tränar vidare imorgon.

Jag har även hunnit se ut en matchande outfit för utställningen. Beige och brun, precis som lilleman! Vi har även hunnit cykla till syrran, tänkte att han kanske blir liiite hungrigare om han får springa lite. Verkar inte funka toppen, han äter lika lite men han får ju röras i alla fall.


Några foton av tunnan med thuja och penséer vid bron och så några av Linas vårlökar hon fått av sin mormor. Mossan i tunna fick jag av Mia. TACK för den, jag älskar resultatet!

Så här bra blev rabatten! Gissa om jag var mör efter att ha fixat och donat hela dagen?! Lägg märke till den fiffiga lösningen för bevattning, kika i nedre högra hörnet av bilden...


Ikea imorgon, så nu ska här sovas!

Pust!

Nu är rabatten äntligen klar! Egentligen blir ju rabatter aldrig färdiga, det finns alltid plats för en planta till, en ny färg, en ny form eller en ny doft. Eller helt enkelt bara ny ordning. Lina har fått välja ut vilka perenner hon ville ha i sin del av rabatten och har även planterat dem själv. Det blev väldigt snyggt, stilrent och bra. Nu hoppas vi bara att allt klarar sig och att det växer av bara tusan i sommar! Vi har ju till och med matat med koskit, hästdynga och lite konstgödsel för sakens skull. Ytterst lite av det sistnämnda dock. Bilder kommer imorgon när jag orkar ut och fota.

Chicko har kommit ikväll och vi ska så smått börja träna på att stå fint i kopplet, han ska ju ställas ut på lördag, med MIG som handler!!! Gissa om det är pirrigt?! Första gången för både mig och honom. Jag tycker att han är fin och följsam, och vi har cyklat en runda längs yttergatorna i byn, det gick utan problem. Jag tycker att han är snygg att se på, så på lördag blir det upp till bevis!

I övrigt väntar jag på att få höra om Celine har valpat eller hur det går. På torsdag åker jag till Tornio med en kanin för att leverera. Han sa flytta till Tammerfors (Tampere). Kul att få exportera.

Lina sover nu äntligen. Hon har haft ont i nacken idag, nästan nackspärr. Alvedon hjälpte mot det värsta, men hon hostar också. Gissar att det inte är så bra som hon tror att klä av sig när man hoppat sig svettig på studsmattan så här i vårtider.

Hör att sängen lockar på mig, så det är väl bäst att jag håller den sällskap så här på kvällskvisten. Ha det gott!

Lycka!

Idag har jag fått en vision. Den innefattar grävande (den delen är i skrivande stund redan klar) och geggande. Jag har ju hämtat hästfekalier hos min vän Mia, dessa har jag myllat ner i lerjord och sand nära min husvägg. Kan ni gissa att jag har byggt ut rabatten på framsidan ytterligare? Ja jag vet att det här kan tyckas lite tjatigt, men vad är våren till för om inte växter och deras ivriga odlare?

Småningom ska hela framsidan prydas av vackra blomster i blått, vitt och en aning rosa. Jag blev överförtjust när jag fann inte mindre än fyra (!) pioner (eller ja, rhizomer=rötter) i garaget, och samtliga ser ut att ha klarat vintern! Blir spännande att se om de har kraft att växa upp nu när de fått mat. En annan av mina favoriter är Löjtnantshjärtan i vitt. Lyckliga jag som har två stycken sådana.


Vita Löjtnantshjärtan


Doftpion 'Festiva Maxima'

Vad är det?

Idag har vi varit hos Mia, precis som jag berättat i förra inlägget. Kanske är det någon som undrar vad som lockar så mycket i en sådan by som Klöverträsk? Svaret är enkelt. Allt. Det är fint, roligt väder (idag regnade det hos grannen men inte hos Mia), trevligt sällskap och såklart g-o-t-t kaffe!

Vi har hjälpts åt att plantera i hennes stenröse som hon gjort för något år sedan och vidareutvecklat det lite. Olika mossor och taklökar samsas vid gamla trärötter och annat naturligt vackert. Min favorit är björnmossan:



Karin var vildare än vanligt men jag lyckades få en bild där man ser att det är en hund och inte bara ett suddigt svart streck som ilar förbi i tvåhundra knyck.



Nytrimmad och bar om baken är det lite kallt under dessa svala vårkvällar, därav tröjan.

Trots att Mika gärna ville ta med Karin hem så blev han tvungen att lämna henne hos Mia. Han drar till Eksjö imorgon som vanligt. Jag och Lina har Mikaledigt i veckan... Kanske hittar vi på något äventyr, vi får se.

Ett tag sedan sist

Naturligtvis finns en orsak till att det råder bloggtorka på den här adressen. Orsaken stavas v-å-r. Den varmare utetemperaturen gör att jag har fullt upp om dagarna och jag hinner helt enkelt inte uppdatera som jag gjort tidigare. Jag har bland annat hunnit vara i Klövern idag, vi hade tänkt köpa ett bord med fyra stolar att ha på altanen men ägarna hann ändra sig angående försäljningen och valde att ha kvar alltihop. Suck. Nuj dammsuger jag blocket efter billigt bättre begagnat bord med stolar. Trä såklart. Det ska ju matcha Linas små minimöbler.

Istället för utemöbler släpade vi hem hästskit i stora lass, i veckan ska det anläggas rabatt igen! Egentligen bygger vi bara ut den redan befintliga rabatten på framsidan som jag grävde i fjol. Jag måste bara skaffa jordspade och skottkärra innan jag drar igång svetteriet. Blir kul, jag har redan plantor till hela rabatten och lite till. Bjuder på en ritning av en rabatt jag gjort till mamma. Fritt val om man vill använda sorter eller hela ritningen.



I mammas trädgård hittade vi i vår en lustig växt. Efter lite efterforskningar visade det sig vara Pestskråp, vars rot är traditionellt använd som örtläkemedel, den är tjugo gånger effektivare än Papaverin (mot gallkänningar) och kan även användas för att lindra kramper. Intressant. Först kommer blommorna som ser ut som på bilden, därefter utvecklas bladen och växer till halvmeterstora rundlar. Den sprider sig tydligen väldigt bra. Intressant.


Mer sol, ge mig!


Gräslöken sträcker sig mot vårsolen

Solen skiner ju varje dag. Det är underbart skönt med ljuset trots att det idag har varit bara några ynka plusgrader. Det märks i rabatterna att det är vår. Bjuder på lite vårtecken:



Härlig dag!

Idag har jag haft en skööön sovmorgon. Vid lunchtid skjutsade jag Emma till bussen innan jag åkte vidare till Mia. Där har vi vårstädat stall, kloklippt kaniner och myst med hundarna. Karin hittade en padda som hon undersökte. Steve provsmakade till och med men det blev bara en snabb slick, den smakade säkert illa. Karin testade om Paddor förvandlas till prinsar om de får en puss.




Hanna red förbi på Facie (?) som är en fd travare på åtta år. Snacka om lååånga ben! Jag gillade den här hästen, den var lugn och såg snäll ut. Elegant dessutom. Se själv:




Mias hästar var ganska pigga i vårvädret. Musse (fux) och Mazetti (skimmel) är alltid fina och lugna. Det betyder att jag gillar dom också. Vad annars?





Hoppas att er dag har varit lika fin som min. Den innehöll som ett extra plus supergott kaffe.

Första maj är passerad

Då var Lina bjuden på kalas, det hade jag glömt att skriva om, men allt gick bra såklart. De hade lekt ute i det finfina vårvädret. Jag och Mika följde Sara och Mange till Uddträsk, där Marie och Erik har sin jättefina stuga. Några bilder från vårt lunchmys i solen:


Kirja såg till att få bollen kastad


Tyvärr blev kastet väl så långt...


Mange och Mika skötte grillandet

Somewhere over the rainbow



En av mina favoritlåtar finns i en uppsjö olika varianter, dessutom framförd av massa olika artister. Norah Jones sjunger den på ett nytt och positivt sätt som jag gillar. Trivs med många av de gladare versionerna. Jag gillar nya sätt att presentera de odödliga klassikerna.

Over The Rainbow

Somewhere over the rainbow
way up high
There's a land that I heard of
once in a lullaby

Somewhere over the rainbow
skies are blue
And the dreams that you dare to dream
really do come true

Someday I wish upon a star
And wake up where the clouds are far behind me
Where troubles smelled like lemon drops
Way above the chimney tops
That's where you'll find me

Somewhere over the rainbow blue birds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can't I

Somewhere over the rainbow blue birds fly
Birds fly over the rainbow
Why then, oh why can't I

If happy little blue birds fly beyong the rainbow
Why, oh why can't I

(Harold Arlen / E. Y. Harburg)

Yes!

Vann en Traderaauktion idag. Det blev en fin blomma som jag hoppas kommer att trivas i den numera snöfria rabatten framför huset. Hon kan bli upp till 70 cm hög, blommar redan i år och förhoppningsvis låter hon sprida sin säd innan nästa år så att den blir ett återkommande inslag i rabatten. Hoppas. Dagens sommarväder ger sig tillkänna i blomsterlängtan.


Papaver somniferum 'Drama Queen'

I övrigt har jag så smått börjat härda mina frösådder av bland annat Månvinda. De ska ju tränas vid solens skarpa ljus och det svalare uteklimatet innan de kan flytta ut i sina sommarbostäder i urnor och krukor. Tyvärr har de flesta småplantorna blivit för rangliga till följd av för varmt och mörkt uppehälle, men de kanske växer till sig. Får se.

Nu är det dags att fiffla lite. Tjingeling!

RSS 2.0